Лікарі розповіли, як їсти майонез без шкоди

Багато з шкідливих рис майонезу приписуються цьому продукту незаслужено. Наскільки ж небезпечний для здоров’я присутній в харчуванні людини популярний майонезний соус?

Майонез мало хто готує самостійно – зазвичай його купують в магазині. Противники цього продукту стверджують, що в ньому «суцільна хімія і шкода». Але чи так це насправді? ..

Фахівці поділилися думкою з цього приводу. Їх висновок: ніякої «хімії» в майонезі насправді немає.

Фахівці пояснили, що основу популярного соусу складають масло, яєчні жовтки, гірчиця і сіль. Як добавки в його склад виробниками використовується лимонний сік і загущувачі з натуральної сировини, такі як морські водорості, камедь ріжкового і горохового дерев, розчинна клітковина.

Також в покупному майонезі відсутні небезпечні для здоров’я трансжири з розряду маргаринів і шкідлива перероблена пальмова і кокосова олії. За словами експертів з харчування, ці жири просто технологічно непридатні в рецептурі майонезу.

Фахівці визнали недійсними звинувачення майонезу в тому, що він містить в собі багато небезпечного для серця і судин холестерину. «Численні дослідження останніх років показали, що холестерин з їжі не чинить негативного впливу на здоров’я людини і не пов’язаний безпосередньо з рівнем холестерину в крові. Тільки тваринні жири можуть привести до порушення ліпідного обміну і підвищують ризик атеросклерозу і серцево-судинних захворювань », – резюмували вони.

Чого варто побоюватися в майонезі, це його дуже високу калорійність: 100 грамів класичного «Провансаль» – цілих 624 ккал. По суті, підкреслюють медики, навіть в цьому немає великого ризику.

Виробники майонезу використовують зазвичай соняшникову олію – джерело омега-6 жирних кислот, надлишок яких в харчуванні призводить до згущення крові, уповільнення обміну речовин, підвищеного ризику серцево-судинних і онкологічних захворювань. У тих випадках, коли харчування людини більш збалансовано, помірне вживання майонезу лише урізноманітнює раціон, висловилися вчені.

Джерело

Поділись


Новини партнерів