Хліб, рис, цукор та яйця: чим коричневі продукти відрізняються від білих

Якщо ви почнете шукати рекомендації із харчування для тих, хто хоче схуднути, то швидше за все побачите, що білий хліб, білий рис, білі яйця та білий цукор часто радять замінити на їх коричневі аналоги. Існує поширена думка, що вони менш калорійні та більш корисні, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Дієтологи пояснили, в чому між ними різниця і чи справді ви отримаєте більше користі від коричневих яєць або рису.

Коричневий колір зазвичай має хліб, який приготований з суміші цільнозернового та рафінованого пшеничного борошна. Кожний пекар використовує різні пропорції цих двох інгредієнтів. У цільних злаках і справді більше клітковини та поживних речовин. Білий хліб має м’яку текстуру і приємний смак, та поживна цінність його значно нижча. До того ж, деякі виробники додатково вибілюють хліб за допомогою хімічних речовин. Але не можна судити за якістю хліба лише за кольором, якщо це фасований продукт, уважно вивчіть етикетку.

Коричневий рис – це цільне зерно, з якого видалили тверду оболонку, але залишили висівки та зародки, тоді як у білого рису видалили і тверду оболонку, і висівки, і зародки. Коричневий рис багатий на рибофлавін, фолієву кислоту, марганець, калій, кальцій, тощо. Завдяки високому вмісту поживних речовин та клітковини, коричневий рис допомагає контролювати рівень глюкози в крові, зміцнює здоров’я серця, сприяє прискоренню загоєння ран, тощо. Коричневий рис вимагає тривалішої термообробки, ніж білий, але він має більше переваг для здоров’я.

Міф про те, що коричневий цукор має нижчу калорійність, ніж білий, тому підходить тим, хто хоче схуднути, виник уже давно. Насправді різниця в їх калорійності є, але вона мінімальна. Також білий цукор проходить більше процесів і піддається відбілюванню, під час якого він втрачає природний колір, але їхній вплив на поживність кінцевого продукту також вкрай незначний. В будь-якому разі, доданий цукор є джерелом порожніх калорій, який би колір він не мав.

Чи знаєте ви, чому одні яйця мають білий колір шкаралупи, а інші – коричневий? Все залежить від породи курки та від факторів навколишнього середовища. Коричневі та білі яйця практично не різняться за поживною цінністю. Інколи коричневі яйця можуть містити більше вітаміну D, але тільки у випадку, якщо курка часто буває на відкритому пасовищі під сонячним світлом. Якщо курка має в раціоні велику кількість жирних кислот омега-3, яйця також міститимуть їх у великій кількості. Однак у яєць із супермаркету різниці між білими та коричневими практично немає.

Поділись


Новини партнерів