3 поживні та смачні продукти без глютену, які вам варто включити в раціон

Безглютенові дієти за останні роки набули просто шаленої популярності. І хоча фахівці стверджують, що нікому, крім хворих на целіакію, такий раціон не принесе користі, а враховуючи, що він не може включати цілий ряд багатих на мікроелементи продуктів, може навіть нашкодити, це не зупиняє тих, хто стежить за трендами харчування, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Що є таке глютен? Це звичайнісінький білок, який міститься у всіх сортах пшениці, жита та ячменю. Безглютенова дієта передбачає виключення цих зернових з раціону (і це куди складніше, ніж може здаватись).

Що ж можна їсти людям, які змушені дотримуватись такої дієти? Консультант з питань харчування та оздоровлення, Шеела Кришнасвамі назвала три доступних продукти, які не містять глютену і будуть корисними для всіх:

Мигдаль. Мигдаль – це один з найкращих варіантів закуски для тих, хто страждає на целіакію. Він не містить глютену, натомість забезпечить вас вітамінами, мінералами та клітковиною. Дослідження, опубліковане в European Journal of Clinical Nutrition, учасники якого щодня вживали 43 грами сирого, смаженого або трохи підсоленого мигдалю, відзначило зменшення відчуття голоду та збільшення споживання вітаміну Е і корисних жирів без збільшення маси тіла. Також мигдаль може знизити загальний рівень холестерину та рівень ЛПНЩ зокрема.

Кукурудза. Кукурудза містить велику кількість клітковини та каротиноїдів, таких як лютеїн та зеаксантин, які мають антиоксидантні властивості. Кукурудза – безглютеновий зерновий продукт, який вживають у всьому світі. Дослідження показали, що кукурудза є хорошим джерелом каротиноїдів та поліфенолів, а їх споживання пов’язують з меншим ризиком нейродегенеративних захворювань. Лютеїн корисний також для здоров’я очей, оскільки зменшує ризик розвитку катаракти та вікової дегенерації макули.

Червона квасоля. Червона квасоля містить клітковину, білок, вуглеводи, фолати, залізо, магній, калій, цинк та фосфор. І, що найважливіше, не містить жодних слідів глютену. Червона квасоля містить мало жирів і зовсім не містить насичених жирів. Вона поживна, ситна та має корисний вплив на організм. Зокрема, червона квасоля допомагає підтримувати здорову вагу, контролювати рівень цукру в крові, а також запобігає запорам.

Поділись


Новини партнерів