Ось чому ви повинні ввести у свій раціон бобові

Відомо, що вітаміни групи В життєво важливі для людського організму. Вони допомагають клітинами виробляти енергію, встановлювати зв’язки між ними та беруть участь у виробленні еритроцитів, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

“Вони особливо цінні для нашого мозку та нервової системи, адже вони стимулюють вироблення нейромедіаторів, які передають сигнали між нервами”, – каже доктор медичних наук та лікар з інтегративної медицини Ірина Тодоров.

Вітаміни групи В водорозчинні, тому вони не можуть довго зберігатись в організмі. Такі вітаміни необхідно щодня споживати разом з їжею.

Отримувати більше вітамінів групи В можна з бобових. Вони також містять рослинні білки та клітковину, які допомагають контролювати рівень цукру та холестерину в крові. Одне дослідження показало, що споживання великої кількості сочевиці, в якості частини середземноморської дієти, може бути корисним для профілактики діабету 2 типу у людей старшого віку, які мають високий ризик серцево-судинних хвороб. Більше того, введення бобових у раціон допомагає схуднути навіть без дотримання низькокалорійної дієти.

Якщо ви уникаєте бобових через те, що вони призводять до надмірного газоутворення, спробуйте сочевицю. Вона таких властивостей не має, до того ж з неї можна приготувати багато різних страв, скажімо суп, рагу, хумус або ж салати. Якщо ви полюбляєте макарони, існують способи виготовити їх з сої, сочевиці та чорної квасолі. Такий варіант макаронів міститиме менше калорій та вуглеводів.

Для більшості з нас достатньо збалансованого раціону, щоб отримати належну кількість вітамінів групи В. Винятком є вітамін В12, який можна отримати з риби, м’яса, молочних продуктів та продуктів, збагачених вітамінами групи В штучно. Тим, хто дотримується веганської дієти, варто приймати вітамін В12 у вигляді добавок. Крім веганів, дефіцит вітаміну В12 загрожує людям, які перенесли баріатричну операцію, регулярно приймають засоби від печії, а також людям похилого віку. Дефіцит вітаміну В12 може викликати неспецифічні симптоми, такими як слабкість, дратівливість, швидка стомлюваність, зниження когнітивної функції та невропатичний біль.

Однак, навіть якщо вам здається, що ви не отримуєте достатньо вітамінів групи В з раціону, не поспішайте купувати дієтичні добавки, спершу проконсультуйтесь з лікарем. Коли людина приймає великі дози цих вітамінів, організм не встигає вивести їх побічні продукти, що може призвести до підвищення рівня збудливості та тривожності.

Поділись


Новини партнерів