Захворювання вух у тварин є однією з найбільш поширених проблем, особливо у котів та собак. В деяких випадках допомагає консервативне лікування, в більш складних потребується хірургічне втручання. Серед вельми серйозних операцій на вухах у тварин є видалення зовнішнього слухового проходу та булотомія. Такі втручання актуальні у складних випадках, коли традиційні засоби не допомагають, тварина відчуває біль, дискомфорт та не може нормально існувати.

Розглянемо детальніше особливості кожної з операцій, показання до їх проведення, можливі ускладнення та особливості післяопераційного догляду.

Видалення зовнішнього слухового проходу: особливості операції та показання

Таке оперативне втручання передбачає повне або часткове видалення вушного каналу зі збереженням зовнішньої раковини. Застосовується в разі серйозних захворювань. Зокрема, серед показань до операції:

  • Пухлини. Злоякісні або доброякісні новоутворення у зовнішньому слуховому проході становлять загрозу для здоров’я тварини, здатні призводити до сильного болю, кровотеч або порушення слуху.
  • Хронічне запалення. Тривалі запальні процеси, що не піддаються лікуванню медикаментозними засобами, наприклад, хронічний отит, вимагають хірургічного втручання для видалення уражених тканин.
  • Стеноз слухового проходу. Звуження або повна непрохідність слухового проходу внаслідок рубцевої тканини, деформацій, пухлин чи запальних процесів ускладнює очищення вуха та сприяє розвитку хронічних запалень. Тож в цьому випадку фахівці ветеринарного центру можуть призначити оперативне втручання.

Процедура операції

Видалення зовнішнього слухового проходу проводиться під загальною анестезією. Ветеринар-хірург (Львів) робить розріз за вухом тварини та через нього видаляє слуховий прохід: повністю, або частково (лише уражену ділянку). Після цього рана обробляється, забезпечується дренаж та накладаються шви. В окремих випадках вухо закривається спеціальним клапаном, щоб запобігти потраплянню інфекції.

Основна мета такого хірургічного втручання — усунути джерело запалення або новоутворення та полегшити стан тварини.

Булотомія: показання та особливості операції

При процедурі булотомії хірург розтинає слухову булу, або, як її ще називають слуховий барабан чи барабанний міхур (латиною bulla tympani). Це дає лікарю доступ до середнього вуха, дозволяє дренувати гній або видалити пухлину. Булотомія застосовується для лікування серйозних інфекційних або пухлинних процесів у середньому вусі. Серед показань для проведення втручання:

  • Гнійні запалення середнього вуха. Зокрема, при хронічному гнійному отиті в середньому вусі накопичується гній, що не може вийти самостійно. Коли хвороба не піддається консервативному лікуванню антибіотиками ветеринар може призначити булотомію для видалення інфікованої тканини та гною.
  • Пухлини середнього вуха. Булотомія може проводитися як для діагностики, так і для видалення новоутворень.
  • Поліпи або сторонні тіла. Розтин були проводиться для видалення об’єктів, що викликають інфекції чи просто перешкоджають нормальному життю тварини.

Процедура операції

Булотомія, як і видалення зовнішнього слухового проходу, проводиться під загальним наркозом. Розтин шкіри здійснюється в зоні основи вуха. Далі хірург розтинає булу. Залежно від потреби видаляє гній, інфіковану тканину, поліпи чи пухлини. Після очищення середнього вуха від патологічного вмісту та тканин встановлюється дренаж рани для подальшого відтоку рідини та запобігання накопиченню гною.

Можливі наслідки операцій

Основним негативним наслідком булотомії та видалення зовнішнього слухового проходу є проблеми зі слухом тварини. Цей фактор, звісно, враховується фахівцями клініки Авіцена. Ветеринари центра завжди розглядають всі можливі альтернативи, що дозволяють зберегти слух. Ризики та переваги детально обговорюються з власником тварини перед ухваленням рішення про операцію.

Однак важливо розуміти, що збереження життя та запобігання страждань тварини набагато пріоритетніші за збереження слуху. В багатьох випадках оперативне втручання дозволяє улюбленцю жити довше та комфортніше. Тварини успішно адаптуються до нових реалій та продовжують вести активний та щасливий спосіб життя.

Особливості післяопераційного догляду

Після проведення будь-якої з операцій на вухах важливо забезпечити ретельний догляд за твариною. Це сприятиме успішному загоєнню та мінімізації ризику ускладнень. Серед рекомендацій:

  • прийом антибіотиків та знеболювальних засобів за призначенням ветеринара;
  • регулярні лікарські огляди та перевірки стану тварини для моніторингу загоєння рани та своєчасного виявлення можливих ускладнень;
  • обмеження фізичної активності та уникнення стрибків, що можуть завадити загоєнню або спричинити розрив швів;
  • забезпечення чистоти рани та використання спеціальних захисних комірців, щоб запобігти травмуванню місця операції.

Конкретний перелік рекомендацій щодо післяопераційного догляду за твариною дають лікарі клініки Авіценна, залежно від специфіки захворювання, особливостей хірургічного втручання та загального стану тварини.