Які інгредієнти літніх салатів допомагають зміцнити імунітет

Літо у розпалі, багато людей насолоджуються пікніками та замороженими десертами. Але не варто забувати, що перш за все, літо – це сезон свіжих фруктів та овочів, які можуть допомогти зміцнити імунітет, пише Жіночий світ з посиланням на U.S. News.

Звісно, продукти харчування самі по собі не можуть вбити віруси та бактерії, але вони можуть допомогти імунітету боротись зі збудниками хвороб. Взимку ми готуємо з корисних продуктів рагу та супи, а влітку можемо поєднати їх у салатах.

Імбир та часник, які додають до страв для аромату, містять сполуки, що мають антибактеріальні та протизапальні властивості. Крім того, імбир покращує травлення, а також він містить велику кількість вітамінів. Додати в салат шматочки імбиру чи часнику ризикне не кожен, але їх можна подрібнити та додати до салатної заправки.

Цитрусові є чудовим джерелом вітаміну С, який посилює наш імунітет. Вважається, що він збільшує вироблення лейкоцитів, які мають вирішальне значення для знищення збудників інфекцій. Серед цитрусових найкращими джерелами вітаміну С є грейпфрути, лайми, лимони, апельсини та мандарини. Їх можна додавати як у самі салати, так і в заправки.

Вітамін С не відкладається в організмі, тому його необхідно отримувати щодня. Рекомендована добова норма вітаміну С для дорослих становить близько 75 мг для жінок та 90 мг для чоловіків.

Темна листова зелень загалом, та шпинат зокрема, містить багато корисних для імунітету речовин. Серед них антиоксиданти та бета-каротин, які допомагають організму боротись з інфекціями. Шпинат найкорисніших саме у свіжому вигляді, але незначна кулінарна обробка може полегшити засвоєння вітаміну А та щавлевої кислоти.

Насіння соняшника та гарбуза наповнені безліччю корисних для здоров’я речовин, серед них фосфор, магній, вітаміни В6 та Е, а також селен. Вітамін Е покращує засвоєння вітаміну С та має антиоксидантні властивості. Дослідження показали, що селен має противірусні властивості, та вони, в основному, проводились на тваринах. Також підтверджено, що цинк та залізо, які у великій кількості містить насіння гарбуза, мають противірусні та протигрибкові властивості. Ви можете додати обидва види насіння практично до будь-якого салату.

Якщо ви не надто полюбляєте салати з цитрусовими, то отримати свою норму вітаміну С можете з червоного болгарського перцю. Один середній болгарський перець містить 152 міліграми вітаміну С. Крім того, він також містить величезну кількість бета-каротину, який допомагає засвоюватись вітаміну А. Болгарський перець чудово доповнить будь-який овочевий салат.

Поділись


Новини партнерів