Псоріатичний артрит: симптоми, причини, лікування; поради щодо покращення здоров’я суглобів

Хірург-ортопед, який займається заміною суглобів, розповів, що вам потрібно знати про псоріатичний артрит – симптоми, причини, фактори ризику, заходи лікування та способи життя, щоб поліпшити стан здоров’я вашого суглоба.

Псоріатичний артрит (ПСА) – форма запального артриту, пов’язана з псоріазом – стан шкіри, що характеризується червоними лускатими шкірними ділянками. Поширеність псоріазу серед загальної популяції становить один-три відсотки, тоді як поширеність ПСА може становити від п’яти до 40 відсотків серед людей, хворих на псоріаз. Він частіше зустрічається у чоловіків і зазвичай з’являється в третьому-п’ятому десятилітті життя, пише Жіночий Світ.

В основному, псоріатичний артрит – це аутоімунний стан, коли організм атакує власні тканини. Точна причина цього стану не ясна, однак, як відомо, генетичні та екологічні фактори відіграють певну роль у його прояві. ПСА може бути спровокований стресом, курінням, надмірним вживанням алкоголю та деякими інфекціями.

Симптоми псоріатичного артриту

За словами Сидхарта Шаха, лікаря-ортопеда із заміни суглобів, псоріаз зазвичай розвивається у пацієнтів ще до того, як вони починають відчувати симптоми хворих суглобів, додаючи, що симптоми ПСА можуть змінюватись від людини до людини. Деякі поширені симптоми включають:

  • Симптоми, пов’язані з суглобами: ПСА викликає запалення суглобів, що призводить до болю, набряку, жорсткості та деформації. Він зазвичай вражає пальці рук, зап’ястя, пальці ніг, щиколотки, коліна. Багато суглобів тіла можуть уражатися одночасно. Артрит також може бути симетричним, тобто може бути уражений однаковий суглоб з обох боків тіла. Може виникнути генералізована втома. Поширені випадки ПСА можуть призвести до деформацій, які зазвичай спостерігаються на руках і стопах.
  • Запалення сухожиль і зв’язок: зазвичай проявляється болем у щиколотці або п’ятах. Іноді поєднання запалення сухожиль і суглобів на руках може призвести до деформації руки.
  • Біль у шиї та спині: ПСА може впливати на суглоби хребта, що може призвести до болю в шиї та спині.
  • Шкіра і нігті: псоріаз викликає сухі, червоні, лускаті і сверблячі шкірні висипання. Вони зазвичай спостерігаються на шкірі голови, колінах та ліктях, хоча може бути задіяна будь-яка частина поверхні тіла. Це також може позначитися на нігтях, що призведе до їх знебарвлення.

Як діагностується псоріатичний артрит?

Діагностика псоріатичного артриту зазвичай заснована на анамнезі та фізичному огляді суглобів, шкіри та нігтів. Ваш лікар може також призначити певні аналізи крові та рентген для підтвердження діагнозу.

Як лікується псоріатичний артрит?

Можливо, вам будуть призначені ліки для боротьби із запаленням у ваших суглобах та запобігання подальшого пошкодження. Для контролю симптомів шкіри можуть бути призначені місцеві програми. Іноді ін’єкції можна робити всередину уражених суглобів для контролю симптомів.

Реконструкція суглоба може знадобитися у разі запущеного або незворотного ураження суглоба.

Зміни у способі життя для поліпшення здоров’я суглобів

Регулярні фізичні вправи: регулярні фізичні вправи можуть допомогти зберегти здоров’я кісток і суглобів та гнучкість суглобів. Рекомендується проводити одну вправу по 30 хвилин щодня або хоча б три-чотири рази на тиждень. Уникайте вправ, які призводять до надмірного перенапруження суглобів. Залежно від уражених суглобів, ваш лікар може порадити вправи, які підходять саме вам.

Управління вагою: Зайва вага може призвести до перевантаження суглобів, що спричинить погіршення симптомів. Збереження здорової маси тіла допоможе зменшити біль у суглобах та симптоми.

Відмова від куріння: куріння є фактором ризику і пусковим фактором псоріазу. Відмова від куріння може допомогти контролювати ваш стан.

Обмежте споживання алкоголю: Надлишок алкоголю може погіршити ваші симптоми, а також може реагувати на деякі антипсоріатичні препарати.

Ефективне управління стресом: стрес є важливим пусковим механізмом псоріазу. Ефективні стратегії подолання та боротьби зі стресом у поєднанні з методами релаксації можуть допомогти запобігти «спалаху» хвороби.

Не існує ліків від псоріатичного артриту, але модифікація способу життя разом з медикаментами, коли це необхідно, може допомогти тримати хворобу під контролем. Своєчасна діагностика та відповідне лікування можуть допомогти запобігти руйнуванню суглобів та постійній втраті працездатності.

Джерело

Поділись


Новини партнерів