Як проводити самостійний огляд грудей: простий гід, який допоможе у профілактиці раку

Рак молочної залози – найпоширеніший вид цього захворювання, на нього припадає 29% всіх онкологічних діагнозів. За останні 30 років захворюваність і смертність від раку грудей в нашій країні зросла в 4 рази. При цьому, якщо хвороба була діагностована на ранніх стадіях, шанси на ремісію досить високі. Так як ймовірність розвитку раку молочної залози серйозно підвищується після 40 років, лікарі рекомендують жінкам регулярно проходити обстеження у мамолога, при необхідності робити мамограму, а також не рідше одного разу на місяць проводити самостійний огляд молочних залоз, пише Жіночий Світ.

Як визначити свій ризик?

Частота і регулярність обстеження молочних залоз залежить від вашого особистого ризику: жінкам з високим ризиком розвитку РМЗ рекомендовано проводити УЗД і мамографію грудей щорічно вже починаючи з 30 років, а тим, у кого рівень ризику середній, дослідження варто починати в 45 років і проводити його кожні два роки.

Ви в групі високого ризику, якщо:

  • У когось з ваших найближчих родичів був діагностований рак яєчників або молочної залози (ризик особливо високий, якщо хвороба була виявлена у віці до 40 років);
  • У хворої родички хвороба була діагностована в обох молочних залозах або було виявлено кілька окремих вогнищ пухлини в одній молочній залозі;
  • У сім’ї було кілька випадків раку молочної залози;
  • Рак молочної залози був діагностований у родича-чоловіка;
  • У сім’ї були інші випадки раку (товстого кишечника, матки), які також можуть бути пов’язані з генетичними варіаціями;
  • Якщо ви належите до етнічної групи ашкеназі;
  • Якщо в дитячому або молодому віці ви перенесли опромінення в області грудної клітини для лікування будь-яких форм раку.

Втім, до якої групи ризику ви б не належали, лікарі рекомендують щомісяця проводити самостійний огляд молочних залоз і негайно звертатися до лікаря у разі виявлення будь-яких змін або новоутворень.

Як проводити самостійний огляд грудей

Огляд найкраще проводити ближче до кінця циклу, так як саме в цей час гормони найменше впливають на тканини молочної залози. Існує три види самоогляду.

В душі

Подушечками пальців проведіть по всій поверхні грудей по колу, рухаючись зовні до центру. Перевіряйте не тільки груди, а й область пахв. Звертайте увагу на будь-які ущільнення, в тому числі на ті, які нагадують просто потовщену шкіру.

Лежачи

Покладіть подушку під праве плече і перемістіть праву руку за голову. Подушечками пальців лівої руки досліджуйте по колу праву молочну залозу і область правої пахви. Змінюйте силу натискання – від легкого до сильного – стискайте соски і перевіряйте їх ореоли. Потім поміняйте руку і точно так само обстежте другу молочну залозу. Вас повинні насторожити будь-які ущільнення в тканинах молочної залози, а також можливі виділення із сосків.

Перед дзеркалом

Сядьте або встаньте перед дзеркалом, тримаючи спину прямою, а руки витягнувши уздовж тулуба. Уважно огляньте груди, звертаючи увагу на будь-які зміни у формі або симетрії грудей, а також на будь-які зморшки, можливі западини і особливо – на вивернуті соски. Також лікарі рекомендують піднімати груди, щоб порівняти їх симетричність.

Поділись


Новини партнерів