Тренч – наймодніший верхній одяг цієї весни

Той самий плащ, який ще рік або два тому здавався чимось дуже нудним, – тепер офіційно є наймоднішим верхнім одягом. І це чудова новина: нарешті у ваших улюблених пальто і бомберів з’явиться гідний конкурент, який точно не вийде з моди.

Тренчкоти (або тренчі) почали переможну ходу в гардеробі всієї планети ще півтора століття назад. Класична модель, запропонована батьком-засновником британського Burberry Томасом Берберрі, дійшла до нас практично в незмінному вигляді: бежевий колір, два ряди гудзиків, пояс з пряжкою, еполети і обов’язковий рушничний клапан – данина його армійському минулому.

Зростає популярність тренча – зростає і число його варіантів. Сьогодні плащі з габардину розкреслюють кліткою, набиваються малюнками або піддаються тотальній деконструкції, і це – далеко не повний список всіх дизайнерських маніпуляцій. Коротше кажучи, цієї весни без тренча вам буде тяжко, а нижче – п’ять простих причин для того, щоб краще зрозуміти чому це так.

Він практичний

Хороший тренч з ймовірністю в 99 відсотків буде зроблений з габардину – бавовняної тканини щільного саржевого плетіння. Габардин дуже щільний, що дозволяє йому бути дуже зносостійким. Тільки тому на тренчі не варто заощаджувати: він прослужить вам роками. Втім, висока ціна – не обов’язкова умова гарного плаща: сьогодні гідні варіанти можна знайти і у демократичних марок.

У нашому кліматичному поясі особливо цінною виявиться здатність тренчкоту не пропускати повітря, що помітно знижує ймовірність замерзнути від вітру. Практичність тренча помітна і в простому догляді за ним: найчастіше такий плащ буде достатньо випрати в пральній машині, а складні плями вам без проблем виведуть навіть в найпростішій хімчистці.

Він не промокає

Класичний, добротний тренч не пропускає воду. Ця якість, як ви розумієте, була і залишається особливо цінною на його батьківщині – у Великобританії, де що не день – то дощ. Водонепроникність забезпечує щільність саржевого плетіння, але іноді тканина може додатково оброблятися спеціальними водовідштовхувальними складами, тому навіть у зливу краплі дощу будуть легко і невимушено стікати з вашого плаща.

Він універсальний

Пісочна колірна гамма класичних варіантів тренчів – дійсно універсальний варіант. Неважливо, який відтінок ви виберете: світло-бежевий або насичений теракотовий, тренч однаково прикрасить і футболку з джинсами, доповнені контрастними ботильйонами, і трикотажну міді-сукню, навіть якщо в пару до нього підібрати кросівки.

Крім того, тренч може бути двостороннім: у вересні минулого року, коли світ побачила перша спільна колекція молодого британця Джонатана Андерсона і японського Uniqlo, стріт-стайл хроніки зарясніли характерними червоною і синьою «шотландкою», якими зазвичай прикрашають тільки підкладку. Реверсивність – відмінний лайфхак: така річ зможе повністю змінити повсякденне вбрання, якщо просто носити її навиворіт.

Це річ з історією

Навіть зараз тренч вважається символом рафінованого і аристократичного способу життя, але ця думка дуже далека від істини. У 60-ті роки, на хвилі сексуальної революції і багато в чому завдяки тодішньому кінематографу, цей предмет гардероба стає втіленням антибуржуазних настроїв. У тренчкота з’являються героїня Катрін Деньов в «Шербурзьких парасольках», Мерилін Монро в «Давай займемося любов’ю» і, звичайно, Одрі Хепберн в «Сніданок у Тіффані». Всі ці жіночі персонажі втілювали романтику і, найголовніше, свободу. З їх легкої руки тренчкоти почала носити волелюбна молодь 60-х, розгледівши в габардиновому плащі справжню красу, укладену в його простоті.

Його люблять зірки

Крім всіх його достоїнств, тренч ще відмінно підходить для «маскування» тим, кому папараці і кроку ступити не дають: Селена Гомес, Джада Пінкетт-Сміт та інші зірки А-списку точно не дадуть збрехати.

Поділись


Новини партнерів