До якого віку дівчатка граються з ляльками, та інші запитання сучасних мам

Ляльки — це, мабуть, найдавніші іграшки, відомі людству. Світ сучасних ляльок надзвичайно різноманітний. Адже тепер сили виробників спрямовані лише на споживача, а дівчатка мають різні вподобання та захоплення. Та все ж певні іграшки краще підходять маленьким леді, а іншими цікаво гратись навіть підліткам.

Як зрозуміти, яка лялька краще згодиться для дитини певного віку? І чи можна купувати дитині ляльку, навіть якщо дорослим вона здається шокуючою? Чому сучасні ляльки так несхожі на тих, якими грались наші мами? У чому користь таких ляльок?

Малюкам — одне, школярам — інше

Ляльками діти можуть гратися змалечку: навіть дворічним малюкам подобається возити «донечку» у візочку. Для малечі психологи радять купувати текстильних і м’яких ляльок із мінімумом деталей. Дітям від 3 років вже цікавіше бавитись із більш реалістичними пупсами, що скидаються на справжніх малюків. Малеча наслідує дії батьків та піклується про ляльку: годує, вкладає спати й переодягає. Такі традиційні рольові ігри — важливий етап у розвитку дитини, причому вони характерні не тільки для дівчат. На https://bi.ua/rus/kukli/ можна знайти широкий вибір якісних ігрових ляльок, включно з популярними пупсами Baby Born. У 4–6 років настає черга ляльок, що більш подібні до підрослої дитини, із ними можна відігравати певні ситуації. А от у дітей шкільного віку та підлітків вже інша ситуація — їм подобається створювати власні сюжети, використовуючи більш «дорослих» героїнь — знайомих усім Barbie або мешканок мультфільмів. Про це йтиметься далі.

Страшно чи корисно — суперечливі ляльки Monster High

Сучасні ляльки часто набувають досить незвичного вигляду з точки зору дорослих. Але, мабуть, найбільше суперечок викликали героїні серії Монстер Хай. Героїні лінійки іграшок та відомого мультсеріалу — діти всесвітньо відомих монстрів: Дракули, Франкенштейна, мумій та перевертнів. Для багатьох дівчаток ці ляльки — найбажаніший подарунок, а от батьків дещо лякають шрами та ікла «красунь», їхні неприродні пропорції та нездоровий колір обличчя, сміливий макіяж та аксесуари на кшталт труни-ліжечка. Вже кілька років провадять дискусії, чи шкідливі ці ляльки для дітей.

Але якщо трохи абстрагуватись від шокуючої зовнішності «монстриків», і в них можна знайти позитивні риси. Перш за все, слід враховувати, що вони націлені переважно на дітей шкільного віку та підлітків. Для них нереалістичні пропорції вже не настільки важливі. Дітям подобаються ці ляльки не як монстри, а саме як героїні історії, такі ж самі школярі. Кожен із героїв має свої захоплення і проблеми. До того ж усі вони відрізняються різною зовнішністю, далекою від людських ідеалів. Усе це вчить бути толерантними, поважати інших, оцінювати їх за внутрішнім багатством.

Звичайно, купувати ляльку чи ні — це вольовий вибір батьків. Але при цьому слід пам’ятати, що в певний період дітям важливо бути «на одній хвилі» з однолітками, і за деяких обставин їм корисно мати спільні ігри з друзями чи однокласниками.

Зміни — на краще

А як щодо звичної Барбі, яку вже десятки років звинувачували у нав’язуванні дівчатам хибних та неможливих стандартів зовнішності? Сьогодні вона зовсім інша. Пропорції стали більш наближеними до реальних, а серед ляльок набагато частіше можна зустріти подруг Barbie різних рас та національностей. У серії «Я можу бути ким завгодно» є представниці різноманітних професій: від пілота літака до розробника відеоігор. А в серії Fashionista пропонуються ляльки різної статури — невисокі, повненькі й мініатюрні. І хоча модний одяг усе ще залишається важливою частиною світу Barbie, але в цілому концепція бренда дедалі більше демонструє, що зовнішність — не головне в житті дівчинки.

Поділись


Новини партнерів