Молочні продукти назвали панацеєю від двох небезпечних хвороб

Одне з останніх досліджень показало, що більш високе споживання молочних продуктів, особливо цільних сортів, зменшує ризики високого кров’яного тиску і діабету, які стрімко поширюються в світі.

Оскільки нездорова дієта є значним фактором ризику для обох проблем, її коригування є багатообіцяючим підходом. У цьому плані особливий інтерес представляють молочні продукти.

Після невеликих досліджень з цього приводу було проведено велике міжнародне вивчення даних майже 150 000 осіб від 35 до 70 років, і воно також прийшло до подібного висновку.

Виявляється, збільшення споживання цільного жиру в молочних продуктах пов’язано з більш низькими показниками метаболічного синдрому – групи симптомів, які збільшують загрозу серцевих захворювань.

У дослідження були включені дані з 21 країни, що охоплюють Азію, Північну і Південну Америку, Африку та Європу. Дослідники зібрали дані про споживання їжі, зокрема, серед молочних продуктів в списку були молоко, йогурт, сир і молочні страви.

Молочні продукти класифікували як цілісні або знежирені з урахуванням історії хвороби і стану учасників.

Згідно з результатами, в середньому люди їли 179 грам молочних продуктів в день – менше склянки молока або кефіру.

В меню жителів Європи, Північної і Південної Америки молочні продукти переважають більш, ніж в Азії і Африці, але в більшості нежирні.

Аналізуючи факти, дослідники вважають, що всього 2 порції молочних продуктів в день знижують ризик метаболічного синдрому на 24%. При цьому вживання цільного молочного жиру показали 28% вигоди, тим часом, як нежирна молочна їжа не вплинула на зниження даного ризику.

Вчені уточнили, що їжа з низьким вмістом жиру не завжди корисніша. В цілому 2 порції будь-якого молочного продукту на 12% знижує ризик діабету і високого кров’яного тиску, і більше у тих, хто вживає цільні молоко, йогурт і сир.

Таким чином, автори розвіяли міф про те, що цільні жирові продукти менш корисні, ніж альтернативи зі зниженим вмістом жиру.

Вони містять високоякісний білок і широкий спектр основних вітамінів і мінералів, включаючи кальцій, магній, калій, цинк, фосфор, а також вітаміни А, В-12 і рибофлавін, пояснили вчені.

Хоча повністю не визначено, яким чином молочні продукти захищають від проблем зі здоров’ям, дослідники сподіваються підтвердити свої результати. За їх словами, якщо це їм вдасться, збільшення споживання молочних продуктів може виявитися здійсненним і недорогим підходом до зниження рівня метаболічного синдрому, високого кров’яного тиску і діабету в усьому світі.

Поділись


Новини партнерів