Вчені: простий аналіз крові допоможе передбачити виникнення хвороб серця

Дослідники виявили, що простий аналіз крові може бути використаний для виявлення серцево-судинного старіння та ризику серцевих захворювань. У дослідженні, опублікованому в Журналі Американського коледжу кардіології, повідомляється, що більш високий рівень бета-амілоїду в крові може сигналізувати про схильність до захворювань серця, повідомляє Times Now.

Як відомо, бета-амілоїд пов’язують з розвитком хвороби Альцгеймера, проте вчені зараз прийшли до висновку, що він може відігравати ключову роль у стисканні судин, потовщенні артерій, виникненні серцевої недостатності та інших серцевих захворювань.

«Сподіваємось, що це дослідження одного дня дозволить розробити простий аналіз крові, який може бути використаний як клінічний біомаркер для виявлення пацієнтів, які піддаються найбільшій небезпеці, щоб можна було вжити профілактичних заходів та знизити рівень смертності.»

«Наша робота склала всі частини головоломки разом. Вперше ми надали докази участі бета-амілоїду на ранній та пізніх стадіях серцево-судинних захворювань», – сказав дослідник Костянтинос Стеллос з університету Ньюкасла, що у Великій Британії.

Для отримання результатів дослідницька група проаналізувала зразки крові більш ніж 6 600 пацієнтів із дев’яти країн та виявила, що пацієнтів можна розділити на тих, хто має високий ризик виникнення серцево-судинних захворювань, та тих, хто має низький, на основі рівня бета-амілоїду.

«Це дійсно хвилююче, нам вдалося одержати ці несподівані, клінічно значущі результати у пацієнтів з усього світу. У всіх випадках ми спостерігали, що бета-амілоїд є біомаркером серцево-судинного старіння та прогнозування серцево-судинних захворювань», – додав Стеллос .Отримані дані свідчать, що чим вище рівень бета-амілоїду в крові, тим вищий ризик розвитку серйозних серцевих ускладнень.

В майбутньому можна сподіватися, що до нинішніх методів обстеження пацієнта можуть додати простий аналіз крові, відомий як оцінка GRACE, який оцінить ризик серцевого нападу та визначить подальше лікування пацієнтів.

Оцінка GRACE включає вісім факторів для прогнозування ризику серцевого нападу, такі як вік, артеріальний тиск, функціонування нирок та підвищений рівень біомаркерів у крові.

Поділись


Новини партнерів