Лікар розповів про шкоду паличок при чищенні вух 

Палички потрібно використовувати для барабанів, а не для барабанної перетинки у вусі. Справа в тому, що це надзвичайно чутлива частина слухового органу людини.
Вона являє собою тонку і досить вразливу мембрану. За статистикою, 40 відсотків травм вуха відбувається при чищенні вух від сірки ватною паличкою.

Справа в тому, що паличка лише глибше проштовхне сірчану масу до перетинки, там вона спресується і залишиться. А оскільки на перетинці знаходяться нервові закінчення, то вухо починає хворіти. Видалити ці спресовані маси вкрай складно.

Як розповів кандидат медичних наук, лікар-отоларинголог Володимир Зайцев, небезпека пошкодити вухо загрожує також при закапуванні його різним зіллям. Хтось умудряється застосовувати для цих цілей чистий спирт, хтось гас. У хід йде все – настої різних трав, подрібнений часник і цибуля.

За словами лікаря, є три види крапель: на водній основі, на спиртовій основі, антибактеріальні препарати. Для кожної конкретної ситуації потрібні певні краплі. Від безконтрольного вливання в вухо борного спирту, камфори та інших спиртових настоянок барабанна перетинка може перфоруватися. Потім в залежності від імунітету рана рано чи пізно затягується, але на ній утворюються рубці. Якщо ж заростання залишиться неповним – не виключений і такий варіант – то людина приречена на спотворення звуку.

Компреси у вигляді вати, змоченої в спирті і закладені прямо в вухо можуть призвести до набряку і розриву перетинки. У підсумку ми відкриваємо в вусі ворота для різних інфекцій. Людина з такою травмою перетинки вже не зможе нормально плавати в басейні або морі.

Вухо тісно пов’язане з головним мозком, попереджає фахівець. Якщо в ньому починається запалення, воно може швидко поширитися на мозкову оболонку і перерости в менінгіт. Що загрожує вже й летальним результатом. Тому при болю у вусі потрібно поспішати до фахівця. І не сподіватися, що “саме пройде” – так ви ризикуєте заробити хронічну форму запалення.

Як же правильно чистити вуха? Спочатку потрібно розм’якшити сірку, яка знаходиться в вухах. Для цього існують спеціальні засоби. Можна використовувати перекис водню або розведену у воді соду. Змочити нею ватний тампончик і вставити у вушну раковину на півгодини. Розм’якшена сірка витече з вуха сама під час миття голови.

І не забувайте, що вушна сірка накопичується в вусі не просто так. Вона перешкоджає проникненню всередину органу слуху пилу, бруду, бактерій. А вуха мають властивість самоочищатися без сторонньої допомоги. При русі щелепами сірка виштовхується з каналів вуха, накопичуючись в вушній раковині. Ось тут її і слід прибирати.

Джерело

Поділись


Новини партнерів