Дієта при цукровому діабеті 2 типу: Що можна і що не можна?

Дієтотерапія – невід’ємна складова лікування діабету 2-го типу при будь-якому сценарії медикаментозного втручання. Статистика ВООЗ свідчить, що число хворих на діабет з роками зросла. Систематичні фізичні навантаження в комплексі з грамотним харчуванням знизять ймовірність виникнення даного захворювання, пише Жіночий Світ.

Зазначені поради, що стосуються харчування, допоможуть збалансувати дієту при цукровому діабеті 2-го типу.

Слід вживати коричневий рис, а не білий

Людям, що страждають діабетом протипоказані продукти з високим глікемічним індексом, так як вживання останніх провокує стрибки показника глюкози і інсуліну в крові.

Білий рис доцільно видаляти з раціону, віддаючи перевагу цільним зернам (коричневому рису). З даного продукту глюкоза вивільняється повільніше. Фахівці з’ясували, що перехід на коричневий рис знижує ймовірність прогресу цукрового діабету 2-го типу на 16%.

Вживати фрукти, а не фруктові соки

Свіжі фрукти – це прекрасне джерело клітковини і вітамінів, а також чудовий варіант «погасити» прагнення до солодкого, не використовуючи синтетичні підсолоджувачі. Діабетикам підійдуть яблука, цитрусові, ягоди, авокадо та ін.

Однак, пацієнтам, що страждають на діабет, є сенс уникати фруктових соків. Справа в тому, що механізм трансформації фруктів в сік знижує наявність харчових волокон. А харчові волокна сприяють запобіганню різкого підйому показника глюкози в крові. Плюс, сік, придбаний в торговій точці, може містити цукор.

Зупиняти вибір на квасолі і уникати червоного і переробленого м’яса

Червоне м’ясо – джерело цінних поживних речовин, проте, в його складі є насичений жир. А вживання жирів підвищує ймовірність виникнення серцево-судинних недуг через підвищення показника ліпопротеїдів низької щільності.

Чим замінити червоне м’ясо? Рекомендується вживати продукти рослинного генезису (вдалий вибір – бобові), які не поступаються по живильній цінності м’ясним продуктам.

Енергетична оцінка дієти

Ключовою умовою при моделюванні дієтичного раціону осіб, які страждають на цукровий діабет 2-го типу, і, до того ж, із зайвими кілограмами, виступає обмеження числа споживаних калорій, жорсткість якого встановлюється персонально і залежить від цілого ряду інших факторів. Оптимальним вважається мінімізація калорійності до 500-1000 ккал / добу (1500 ккал / добу – чоловіки і 1200 ккал / добу – жінки).

Доцільно влаштовувати розвантажувальні дні декілька разів в 7 днів:

  • м’ясні – 300 г відвареного несолоного м’яса, з овочевим (картопля не приймається) гарніром (по 100 г), розумно розподіляється протягом дня;
  • рибні -риба в такому ж обсязі;
  • сирні – 500 г переважно знежиреного сиру (ділити на 5 порцій протягом дня).

У людей з діабетом зі здоровою масою тіла калорійність меню повинна відповідати фізичним потребам.

Модель білкової складової меню

При складанні раціону потрібно брати до уваги об’єм білка. Комбінація високовуглеводних продуктів (наприклад, зернових і круп’яних) з тваринними білками (м’ясо, риба, молочні продукти) і рослинними білками (сочевиця, квасоля, соя) дає можливість знизити наростання глікемії і позитивно вплинути на збої ліпідного обміну.

Якщо відзначається діабетична нефропатія, присутність білка в меню мінімізується.

Модель жирової складової меню

Побудова жирової складової раціону має велике значення в мінімізації ймовірності прогресу судинних дисфункцій і передбачає зменшення обсягу споживаного жиру до 30% від калорійності на добу, зниження обсягу насичених жирних кислот до 7% від усієї калорійності, введення в меню мононенасичених жирних кислот, поліненасичених жирних кислот омега -3 і фосфоліпідів, мінімізація присутності трансізомерів жирних кислот.

Модель вуглеводної складової меню

Сумарне число вуглеводів в раціоні має становити 50-55% всієї калорійності меню, з переважанням складних вуглеводів, які уповільнено всмоктуються, і мінімізацією споживання або виключенням з дієти моно- і дисахаридів, які стрімко всмоктуються.

Раціон необхідно збагачувати харчовими волокнами. Їх джерело зернові, крупи, овочі, фрукти, ягоди, можливе введення в меню харчових висівок і пектину.

Глікемічний індекс

У дієті пацієнтів, які страждають на діабет, відзначаються продукти з низьким глікемічним значенням. Найнижчі цифри демонструють житній хліб, дієтичні сорти хліба з додаванням ячмінного борошна і висівок, гречана і перлова каші, бобові, овочі (картопля не входить в їх число) і фрукти (манго і банани не входять в їх число), молочні продукти.

Синтетичні цукрозамінники

Підключення до раціону некалорійних підсолоджувачів (до них відносяться аспартам, сахарин, цикламат і ін.) дає можливість урізноманітнити меню, знизити калорійність їжі, уникнути порушень дієти і, як наслідок, поліпшити результат дієтотерапії.

Вітаміни

Джерелами аскорбінової кислоти виступають фрукти, ягоди, шипшина, овочі, вітамін Е – рослинні масла, горіхи, насіння.

Необхідно пам’ятати, що такі процеси, як рафінація, термічна обробка знижують показник вітаміну Е в оліях. Вітамін Е в незначних обсягах міститься в борошні грубого помелу, гречці, вівсянці, бобових.

Джерелами вітаміну А в продуктах харчування виступають молочний жир, сир, яєчний жовток, (перераховані продукти мають певні обмеження в зазначеній дієті). Отже, в меню є сенс вводити продукти, з високим вмістом β-каротину, – морква, солодкий перець, зелена цибуля, петрушка, яблука, цитрусові.

Мінерали

Результативна корекція артеріального тиску при діабеті здійснюється при мінімізації в продуктах обсягу натрію (Na), насичення раціону калієм (K) і магнієм (Mg). Для задоволення здорової необхідності в натрії (Na) буде вистачати його обсягу, наявного в продуктах (2-3 г). Видалення харчової солі з меню хворих на гіпертонію дає можливість забезпечити наявність натрію в меню. Гіпотензивну дію харчування при мінімізації споживання кухонної солі потенцірується введенням іонів калію (останній присутній в сухофруктах, гарбузі, капусті, гречці, вівсянці, бобових).

Насичення меню магнієм (Mg) здійснюється за допомогою введення в раціон продуктів: морква, буряк, червоний перець, чорна смородина, морська капуста, горіхи та ін.

У дієті передбачається збалансовані пропорції кальцію (Ca) і фосфору (P). Джерелом кальцію (Ca) виступають молочні продукти, фосфору (P) – м’ясні, рибні та молочні.

Необхідно також тримати під контролем надходження в організм цинку (Zn). Джерелами даного елемента виступають м’ясо, птиця, бобові, горіхи.

Надходження в організм міді (Cu) забезпечать гречка, вівсянка, горіхи, різні морепродукти.

Мікроелемент хром (Cr) бере участь в процесах вуглеводного і ліпідного обміну, в дієті необхідно забезпечувати відповідний вміст хрому (Cr). Джерела зазначеного мікроелемента: пекарські дріжджі, житнє і пшеничне борошно грубого помелу, боби, перловка.

Селен (Se) необхідний для зниження ймовірності серцево-судинних патологій і антиоксидантної дії на організм. Джерелами мікроелемента виступають: м’ясо, океанічна риба, бобові, зернові.

У дієті необхідно звернути увагу на вміст йоду (I). Джерелами мікроелемента виступають океанічна риба і морепродукти, йодована сіль.

Режим харчування

Необхідним чинником дієтотерапії пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу виступає графік дрібного режиму харчування, що передбачає 4-6-разову трапезу з збалансованим розподілом поживних речовин (а саме – вуглеводів), калорійності протягом дня, з неприпустимим прийомом їжі в пізні години.

Цукровий діабет 2 типу – захворювання, яке вимагає ретельної уваги до раціону харчування. При точному дотриманні правил, норм продуктів і збалансованому їх поєднанні ви дасте можливість своєму організму функціонувати без збоїв і надзвичайних станів. Деякі люди кажуть, що діабет – це не хвороба, а спосіб життя. У цих словах укладений глибокий зміст. Внутрішня дисципліна і стриманість допоможуть людині, яка страждає на діабет, вести здоровий спосіб життя з помірними фізичними навантаженнями і різноманітним (хоч і дієтичним) меню.

Поділись


Новини партнерів