Що таке гомоцистеїн і чим небезпечне підвищення його рівня в організмі?

Гомоцистеїном називають амінокислоту, яка виробляється в клітинах організму в процесі метаболізму метіоніну – ще однієї амінокислоти, присутньої в складі продуктів тваринного походження. Іншими словами гомоцистеїн є продуктом білкового обміну, а підвищений його вміст в організмі може спровокувати розвиток різних захворювань, пише Жіночий Світ.

Якщо клітини організму здорові, то в них відбувається розпад гомоцистеїну на два компонента – цистеїн і глютатіон. У цьому процесі беруть участь фолієва кислота і вітаміни B групи, а при їх нестачі рівень гомоцистеїну підвищується, тобто розвивається гіпергомоцистеїнемія.

Чим небезпечна гіпергомоцистеїнемія?

Така ситуація часто провокує пошкодження судинних стінок, утворення тромбів і атеросклеротичних бляшок усередині судин. У людей з підвищеним рівнем амінокислоти зростає ризик захворіти недоумством або хворобою Альцгеймера.

При наявності цукрового діабету високий рівень гомоцистеїну призводить до судинних ускладнень. А високий показник амінокислоти у вагітних жінок призводить до порушення фетоплацентарного кровообігу, що може спровокувати проблеми з розвитком плоду або зрив вагітності.

Чому рівень амінокислоти підвищується?

Причиною може служити мутація гена MTHFR, блокуючого білок, який виступає в якості ферменту в процесі перетворення гомоцистеїну з метіоніну. Ще однією причиною є дефіцит фолієвої кислоти, але якщо при цьому спостерігається мутація гена, то додатковий прийом кислоти не дасть ніяких результатів. Для встановлення точної причини потрібно здати ряд аналізів крові і сечі. Особливо необхідно пройти обстеження людям з наступними проблемами:

  • ішемічною хворобою серця;
  • інфарктами і інсультами в анамнезі;
  • неврологічними порушеннями (особливо у дітей);
  • вродженими патологіями;
  • залежністю від нікотину.

Аналіз крові (венозної) забирають натщесерце, нормальним вважається показник гомоцистеїну у дорослих в межах 4-17 мкмоль/л, у дітей – 4,5-5 мкмоль/л. При захворюваннях концентрація амінокислоти може підвищуватися. У сечі не повинні виявлятися сліди амінокислоти.

Як нормалізувати рівень амінокислоти?

Лікування повинен призначати лікар після повного обстеження пацієнта і вивчення історії його хвороб. У деяких випадках достатньо пропити вітамінні препарати, а також фолієву кислоту і антикоагулянти. Іноді додатково потрібно дієта, що передбачає виключення з раціону продуктів, що містять метіонін.

Джерело

Поділись


Новини партнерів