Серотонінова дієта: що це таке і які її переваги

Багато людей починають відчувати непереборне бажання з’їсти що-небудь солодке. Але серотонінова дієта здатна пом’якшити подібні ефекти. І сьогодні ми вам розповімо про це детальніше.

Серотонін – це такий нейромедіатор, від якого багато в чому залежить наш настрій і апетит, пише Жіночий Світ. Його ще називають «гормоном щастя». Тому наслідком низького рівня серотоніну в організмі може стати депресія (або депресивні стани). Ще це причина підвищеної тривожності в другій половині дня. Більшість людей, якщо вже вони поставили собі за мету схуднути, стійко тримаються вдень ​​і не дозволяють собі з’їсти зайвого. Але до вечора все змінюється: щоденні обов’язки і втома роблять свою справу, і людині складно не піддатися спокусі. І пов’язано це, як ви вже, напевно, здогадалися, з падінням рівня серотоніну.

Серотонінова дієта: які продукти можна їсти?

Насправді продуктів, багатих серотоніном, або тих, які хоча б містять його, немає. Однак існує його «попередник», а саме триптофан (амінокислота), і саме його якраз в продуктах харчування знайти можна. Це гарантує вашому організму достатнє вироблення серотоніну і, як наслідок, спокій і гарний настрій.

На додаток до споживання продуктів, багатих триптофаном, важливо, щоб в раціоні були присутні вітаміни С, В1, В6, И9 і В12, а також кальцій і цинк. Справа в тому, що ці поживні речовини сприяють перетворенню триптофану в серотонін.

Таким чином, доцільно включити з свою дієту такі продукти: цільні злаки, горіхи, насіння, сезонні овочі, сардини в олії тощо.

Крім цього не варто забувати, що синтез серотоніну активізується при достатній кількості кисню. А значить будь-яка фізична активність буде дуже доречною. Під час занять спортом виробляються ще й ендорфіни (натуральні релаксанти), так що гарний настрій вам забезпечений.

Рекомендовані продукти

Наступні продукти будуть сприяти збільшенню вироблення серотоніну:

  • Блакитна риба: в ній міститься триптофан, цинк і жирні кислоти Омега-3.
  • М’ясо: слід віддавати перевагу тільки пісному м’ясу. Наприклад, індичці, кролику або курці. У них міститься триптофан і вітаміни групи В.
  • Курячі яйця: жовток особливо багатий і триптофаном і вітамінами групи В.
  • Молочні продукти: це ще одне джерело триптофану, а ще кальцію і магнію.
  • Бобові: найбільше триптофану міститься в сої, сочевиці і квасолі.
  • Цільні злаки: наявність складних вуглеводів також сприяє перетворенню триптофану в серотонін. Крім того, це відмінне джерело вітамінів групи В для організму.
  • Горіхи і насіння: фісташки і мигдаль, наприклад, забезпечують достатню кількість триптофану. Ще в горіхах міститься магній. А насіння (гарбуза і соняшнику) забезпечать організм ще й цинком (як і кедрові горішки).
  • Сезонні фрукти: це відмінне джерело вітамінів, кальцію і магнію. Ананас і банан, зокрема, містять найбільше триптофану.
  • Сезонні овочі: ці продукти забезпечують організм магнієм, вітамінами і вуглеводами з хорошим глікемічним індексом.
  • Гіркий шоколад: при помірному споживанні це непоганий спосіб підвищити рівень триптофану і магнію в своєму тілі

Як підвищити рівень серотоніну природним шляхом?

Серотонінова дієта може бути доповнена і певними діями, які допоможуть підвищити рівень цього нейромедіатора в організмі.

Наприклад, абдоміальне (діафрагмальне) дихання викликає певні зміни в мозку і сприяє виробленню ендорфінів і серотоніну. Крім того, це корисна вправа для того, щоб синхронізувати ритми обох півкуль.

Ще ви можете проводити щоденне 15-хвилинне інтенсивне тренування. Воно також підвищить рівень серотоніну.

Свіже повітря і сонячні ванни – ще один хороший спосіб підвищити рівень серотоніну. Взимку намагайтеся не одягати сонячні окуляри, щоб очі поглинали більше природного світла. Добре, якщо такі сонячні ванни вам вдасться приймати щодня (нехай і недовгі).

Ось така вона, серотонінова дієта.

Ну і останнє: намагайтеся спати не менше 8 годин на добу. Адже вашому організму просто необхідно розслабитися і гарненько відпочити. Тільки так рівень серотоніну й мелатоніну можна підтримувати на достатньому рівні.

Недосипання ж негативно впливає на вироблення цих гормонів. Ну а результат нам відомий: тривога, стрес, занадто хороший апетит і депресія. Не допускайте цього, зробіть свій крок до здоров’я: спробуйте серотонінову дієту в дії!

Джерело

Поділись


Новини партнерів