Фахівці розповіли, як швидко позбавитися від гикавки

Кожна людина неодноразово думала про те, як позбутися від гикавки. Гикавка – це мимовільний, як правило, ритмічно повторюваний короткий і сильний вдих при різко звуженій або закритій голосовій щілині, викликаний судорожним скороченням діафрагми. Гикавка виникає без видимої причини і зазвичай через якийсь час проходить сама собою. Але що тільки не зробиш, щоб якомога швидше перестати гикати.

Чому виникає гикавка?

Це явище досліджувала група вчених з Pitie-Saltpetriere Hospital – Паризької лікарні під керівництвом Крістіана Штаруса. Учені думають, що гикавка, яка часто виникає у людини і деяких тварин, є своєрідним нагадуванням про те, що найдавніші предки людей і тварин дихали за допомогою зябер. Між зябровим диханням сучасних амфібій і гикавкою є пряма схожість. Гикавка у людини виникає при раптових судомних скороченнях м’язів, які використовуються для вдихання повітря. В цьому людина, насправді, не має потреби. Єдині тварини, яким необхідно “гикати” – це амфібії з зябрами, які дихать повітрям і дводишні риби.

Штраус припустив, що вся справа в нервових центрах мозку. Найімовірніше, збереглися нервові центри, які відповідають за рух зябер. Є ще одна версія: гикавка пов’язана з інстинктом смоктання материнського молока.

Звичайна гикавка – це прояв нервового тику. Під впливом діафрагмального нерва, який з невідомих причин передає збудження м’язам діафрагми, і виникають ці спазми, які людина не контролює. Якщо гикавка виникає рідко, це явище можна вважати невинним. Але іноді воно може бути ознакою важких розладів. Наприклад, люди, які перенесли операцію на шлунку або хребті, часто скаржаться на порушення дихання, яке пов’язане з повторюваними і досить тривалими нападами гикавки.

Іноді гикавка пов’язана з причинами психологічного характеру. Вона виникає, коли людина відчуває сильний страх або під час серйозного стресу. В таких випадках гикавка є несвідомою, позбавитися від неї важче. Вона відображає бажання людини уникнути неприємних подій.

Іноді гикавка спостерігається при розвитку ниркової недостатності, може бути наслідком абсцесу або розвитку пухлини в області стравоходу, діафрагми або грудної клітки. Тому, якщо гикавка виникає часто, зверніться до лікаря.

У деяких людей гикавка може бути наслідком дії знеболюючих препаратів. Адже кожен організм по-різному реагує на анестетики. Часто люди схильні до гикавки в післяопераційний період.

Як швидко позбавитися від гикавки

Найпоширеніший і мабуть, напевно, найдаремніший спосіб – це сказати: “Гикавка-гикавка, йди на Федота, з Федота на Якова, з Якова – на всякого”. Поради налякати людину, яка гикає навіть шкідливі: є ризик додати до гикавки ще й заїкання. Також марно намагатися придушити гикавку зусиллям волі. Вона викликана причинами, що лежать поза компетенцією нашої свідомості, і не може бути ним подавлена. Адже коли ви зосереджені на своїй грудній клітці, ви свідомо напружуєте діафрагму, намагаючись придушити очікуване гикання. Гикавку треба “перехитрити”, перервати її усталений ритм.

Народні засоби від гикавки

– Знаєте як вилікувати гикавку найпростіше? Спробуйте зробити це рефлекторним способом. Натисніть пальцем на корінь язика, немов ви маєте намір викликати блювоту. Спазм стравоходу допоможе усунути спазми діафрагми.
– Випийте великий кухоль води в розміреному темпі дрібними ковтками. Також у багатьох випадках допомагає, якщо пити воду через задню стінку склянки, нахиливши тулуб.
– Проковтніть трохи чогось дуже кислого або гіркого. Наприклад, чайну ложку розведеного оцту. Або посмокчіть шматочок лимона.
– Можна спробувати посипати на язик цукровий пісок і проковтнути його. Ще можна розчинити чайну ложку цукру в парі столових ложок пива і випити цю смакоту.
– Спробуйте з’їсти трохи дрібно колотого льоду або скибочку зачерствілого хліба.
– Візьміться за язик і м’яко потягніть його вниз і назовні.
– Улюблений засіб деяких лікарів – укладення парі на гроші. Кажуть, що цей спосіб ні разу не підводив. Коли хто-небудь почне гикати, дістаньте гроші, покладіть їх на стіл і укладіть з людиною парі, що в наступну хвилину він ікнути вже не зможе. Кажуть, що гикавка проходить моментально.
– Можна випити воду ще одним незвичайним способом. Візьміть склянку з водою, і пийте, але при цьому склянку повертайте навколо своєї осі. Неважливо, за годинниковою стрілкою або проти неї. Багатьом цей спосіб допомагає.
– Вдихніть кілька разів, а після затримайте дихання. Видихніть в паперовий пакет, а коли будете вдихати, зробіть вдих з цього пакета. Так ви підвищите вміст вуглекислого газу в крові, і гикавка пройде швидше.
– Віджимайтеся або качайте прес доти, поки гикавка не пройде сама собою. Але цей спосіб підійде не всім. Згідно з даними Книги Рекордів Гіннесса, Чарльз Осборн зі штату Айова в США почав гикати в 1922 році. При цьому він вів нормальний спосіб життя, двічі був одружений і встиг стати батьком вісьмох дітей. Але він не знав, як позбутися гикавки. Перепробувавши всі можливі способи, він так і не зміг впоратися з нею. Гикати Осборн перестав тільки в 1990 році. Звичайно, він не міг би віджиматися весь цей час.
– Закладіть руки за спину, зчепіть їх в замок, і, намагаючись розтягнути його, пийте холодну воду швидкими ковтками з чашки, яку тримає інша людина. Так гикавка швидко проходить. Коли руки закладені за спину і зчеплені в замок, діафрагма розслабляється, а швидке питво при цьому знову стискає її. Дві дії, які відбуваються одночасно, припиняють рух діафрагми, а гикавку викликає саме цей рух.
– Деяким від гикавки допомагає смоктання льодяників або поїдання лимонів.
В принципі, хоча б один з цих способів має допомогти впоратися з гикавкою. Головне – заспокоїтися, не зациклюватися на результаті і не нервувати. Може бути, гикавка для того нам і дається згори, щоб ми стоїчно переносили дрібні життєві неприємності.

Про що може говорити гикавка

Але гикавка – це далеко не завжди невинне, хоч і прикре, явище. Вона може вказувати на серйозне захворювання. Наприклад, завзята гикавка часом з’являється у хворих запаленням легенів. Можливо, це пов’язано з тим, що інфекція дратує нерви в грудній клітці або саму діафрагму. Іноді гикавка в числі інших симптомів спостерігається при синдромі Г. Бергманна – грижі стравохідного отвору діафрагми. Причиною токсичної гикавки може бути сильне алкогольне отруєння. Або також викликане надмірним прийомом алкоголю захворювання печінки, яка, збільшуючись, дратує діафрагму. Гикавка може бути навіть ознакою ракової пухлини, що росте в грудній порожнині. Особливо це небезпечно для завзятих курців. Можливі й психофізичні причини виникнення наполегливої гикавки.

Коли ж необхідно звернутися до лікаря? У тих випадках, якщо гикавка не проходить більше години; якщо гикавка мучить вас по декілька разів на добу; якщо, крім гикавки, ви відчуваєте печію, біль у грудях або порушення ковтання. Доктор призначить обстеження, виявить причину постійної гикавки і пропише підходяще нагоді лікування.

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів