Як захиститися від меланоми в літню спеку 

Вже ні для кого не секрет, що прогулянки під палючим сонцем або тривалий відпочинок на пляжі можуть виявитися небезпечними для людини. Адже саме через вплив сонячного світла найчастіше розвивається меланома – вкрай агресивна і поширена форма раку, яка схильна до стрімкого прогресування.

Так як всі ми фактично потрапляємо в групу ризику, є сенс дізнатися про це захворювання докладніше. Що таке меланома, як її діагностувати і про способи захиститися від меланоми в літню спеку читайте в нашому матеріалі.

Що таке меланома?

Меланома – це злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів – пігментних клітин, що продукують меланіни. Зазвичай така пухлина з’являється в шкірі, рідше – на слизових оболонках або сітківці ока. Але, в будь-якому випадку, незважаючи на всю свою небезпеку, меланома піддається хірургічному видаленню. Це досить проста і швидка процедура, яка при своєчасному виконанні може врятувати пацієнту життя.

Як ми вже сказали, найчастіше меланома розвивається від сонячного світла, а відбувається це наступним чином. Науці відомі три діапазону УФ-випромінювання сонячного спектра, які залежать від довжини хвилі. Найкоротші промені UF-C повністю безпечні для людини, так як завдяки озоновому шару майже не досягають поверхні Землі. Промені UF-B і UF-A вже проникають через атмосферу і можуть певним чином впливати на шкіру людини. UF-B – короткохвильове випромінювання, яке має достатньо енергії і залишає на шкірі сильні опіки. UF-A, навпаки, практично не обпікає, але замість цього проникає глибоко в клітинні шари шкіри, де викликає фотостаріння, рак і меланому.

Способи діагностики

Так як меланома зазвичай проявляється саме на шкірі, її можна діагностувати самостійно. Відразу ж після того, як ви помітите дивне новоутворення на тілі, негайно зверніться до лікаря. Статистика показує, що в 90% випадків захворювання на ранніх стадіях, успішно піддаються лікуванню.

Отже, ось на які фактори потрібно звернути увагу, проводячи самообстеження:

  • родимки повинні бути асиметричними;
  • на них не повинно бути темних або світлих вкраплень;
  • краї родимки – гладкі, відсутні кірочки і тріщини.

Природно, родимки не повинні збільшуватися в розмірах, деформуватися або кровоточити.

Хто перебуває в зоні ризику?

Як ми вже написали вище, практично всі люди потрапляють до групи ризику, так як живуть під сонцем. Але є та категорія людей, якій особливо слід побоюватися довгого перебування під сонячними променями.

Залежно від кольору шкірних покривів вчені виділяють шість фототипів шкіри. Представники першого і другого – рудоволосі і світловолосі, з веснянками і шкірою «кольору сметани». Як правило, цим людям дуже складно домогтися гарної шоколадної засмаги, так як після тривалого перебування на сонці на їх шкірі з’являються опіки, а вони – стають «червоними як раки».

Саме представникам цих двох груп слід побоюватися ультрафіолевого випромінювання. 90% пацієнтів з меланомою – люди з цих категорій. Решта 10% випадків – спадкові.

Як захистити себе?

Багато людей нехтують сонцезахисним кремом і думають, що єдине його призначення – посилення або зменшення засмаги. Насправді ж, даний косметичний засіб необхідний для захисту від впливу ультрафіолетових променів. Хоч його ефективність в плані запобігання раку шкіри і не доведена на 100%, додаткова міра обережності ніколи не завадить.

Крім того, слід обмежити час перебування на пекучому сонці. Особливо це стосується тих людей, які входять до групи ризику. Також лікарі рекомендують відмовитися від походів в солярії, носити довгий одяг, капелюх або панаму, обов’язково використовувати сонцезахисні окуляри.

Як вибрати сонцезахисний крем

Вибираючи сонцезахисний крем, зверніть свою увагу на маркування UVA і UVB. Першае означає, що даний засіб захищає шкіру від променів, що провокують меланому. У другому випадку крем рятує тільки від променів UF-В діапазону, тобто від сонячних опіків.

Сонцезахисний засіб потрібно наносити на всі відкриті ділянки шкіри, в тому числі на повіки. Найкраще зробити це за 20-30 хвилин до виходу на сонце. Також не забувайте, що кожні 2-3 години, після прийому душу, купання в морі і т.д., шар крему потрібно оновлювати.

Якщо ви будете дотримуватися всіх цих правил, засмагати на пляжі стане набагато безпечніше. Вчені також радять вибирати для відпочинку на сонячному березі певний час – рано вранці або ввечері. Опівдні інтенсивність сонячного випромінювання приблизно в 10 разів вища аналогічних показників о 9:00 або 15:00.

Крім того, не забувайте регулярно оглядати свої родимки, і в разі появи новоутворень на тілі, йти до лікаря, який зможе провести додаткову діагностику.

Джерело

Поділись


Новини партнерів