Аневризма головного мозку: 4 симптоми смертельно небезпечного захворювання

Аневризма може утворитися де завгодно, але в тканинах мозку це утворення носить пряму загрозу здоров’ю. Якщо утворюється мішечок невеликого розміру, то ніяких симптомів і проявів пацієнт не відчуває.

Які симптоми спостерігаються при аневризмі судин головного мозку?

Дуже часто при проведенні МРТ на знімках знаходяться подібні новоутворення – це випадкові знахідки, які не потребують лікування, якщо не становлять загрозу життю пацієнта або не мають ніякої симптоматики.

Поява клінічних симптомів часто пов’язана з активним ростом аневризми. При збільшенні її в розмірах відбувається здавлювання оточуючих тканин. В цьому випадку і проявляється розгорнута клінічна картина. Подібний стан вимагає ретельного обстеження і своєчасного лікування.

1. Очні симптоми

Поява проблем з очима – важливий симптом, який може свідчити про аневризму. Причому зниження гостроти зору буває досить рідко. Набагато частіше відзначається двоїння в очах, поява косоокості і опущення повік.

При аневризмі хворий може відчувати сильну болючість навколо ока. Якщо придивитися, то можна побачити, що зіниці при цьому значно більші, ніж зазвичай. їх діаметр може відрізнятися один від одного – це явище називається анізокорія.

Може з’явитися підвищена чутливість до світла, сльозоточивість і ріжучі відчуття.

2. Мігрень

Більше ніж у 25% пацієнтів аневризма проявляється з нападу мігрені. При цьому головний біль носить нетипових характер, відрізняється високою інтенсивністю, сильною і болісною пульсацією.

Багато хворих відзначають, що інтенсивність головного болю настільки висока, що цей напад повністю вибиває їх з колії.

Дуже часто поява подібного головного болю – ознака швидкого росту аневризми. При цьому багато разів підвищується ризик розриву мішечка і розвитку крововиливу в мозок. Тому своєчасна діагностика і лікування можуть врятувати пацієнту життя.

3. Запаморочення і епілептичні припадки

При рості аневризми можуть спостерігатися епізоди загальмованості, запаморочення, аж до непритомного стану. У деяких випадках напади можуть бути схожими на епілепсію, супроводжуватися судомами з подальшою втратою свідомості.

Особливо небезпечне поєднання цих нападів з виникненням блювоти – в цьому випадку рідним важливо надати допомогу і як можна швидше доставити пацієнта в реанімацію.

4. Параліч

Поява паралічу, зниження чутливості або поява сильної слабкості в кінцівках найчастіше виникає як підсумок розриву аневризми. У рідкісних випадках це може спостерігатися при інтенсивному рості аневризмі, коли вона досягає значних розмірів і починає здавлювати навколишні тканини головного мозку.

Іноді цей симптом відзначається тільки на обличчі – страждають мімічні м’язи і картина дуже схожа з інсультом. У хворого опускається куточок рота, він не може симетрично посміхнутися, надути щоки.

У будь-якому випадку, виникнення цих симптомів – грізна ознака, яка свідчить про те, що пацієнт потребує кваліфікованої медичної допомоги та адекватного лікування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів