Вітамін D для серця і судин

Вітаміни групи D є жиророзчинними, так само, як і вітаміни А, Е і К. Ергокальциферол (D2) надходить в організм з їжею, а холекальциферол (D3) може синтезуватися в організмі ссавців під дією сонячного світла. Ультрафіолетові UV-B промені з довжиною хвилі 280-315 нм стимулюють процес перетворення провітаміну D3 (7-дегідрохолестерол) в превітамін D3, який потім трансформується у вітамін D3 – так в організмі утворюється більше 90% вітаміну D. Це означає, що взимку, коли світловий день коротший, рівень “сонячного” вітаміну в сироватці крові знижується.

Вітамін D бере участь у формуванні вродженого імунітету, засвоєнні кальцію з їжі і утворенні кісткових тканин, регуляції фосфору в плазмі крові і разом з паратиреоїдним гормоном підтримує в нормі рівень сироваткового кальцію. У більшості випадків для виконання цих функцій вітамін D повинен зв’язуватися зі спеціальними рецепторами (vitamin D receptor, VDR), які можна виявити в тканинах серцево-судинної системи: в ендотеліальних клітинах, що покривають стінки судин зсередини, в клітинах гладкої м’язової тканини, що формують судини, а також в кардіоміоцитах – м’язових клітинах серця.

Дослідження показали, що існує зв’язок між низьким рівнем вітаміну D в сироватці крові і серцево-судинними захворюваннями, а також смертністю від них. Вчені вважають, що вітамін D захищає судини від кальцинозу (відкладення кальцію на їх стінках) і знижує артеріальний тиск шляхом активації ренін-ангіотензин-альдостеронової системи (РААС), яка контролює рівень холестерину в крові і запальні процеси.

Хто і що досліджував?

Була висловлена гіпотеза, що в зимовий період харчові добавки з вітаміном D покращують стан серцево-судинної систем . Для її перевірки вчені провели дослідження, в якому взяли участь 105 дорослих добровольців у віці від 20 років до 71 року. Рівень вітаміну D в сироватці крові на момент початку експерименту у його учасників не перевищував 75 нмоль / л (30 нг / мл).

Всі вони були випадковим чином розділені на дві групи: 51 чоловік увійшов до групи, що отримувала плацебо (таблетки целюлози), і 54 – в групу, яка отримувала вітамін D в дозі 20 мг (800 МО). Дослідження проводилося на території Німеччини протягом 12 тижнів, з січня по квітень – якраз в період дефіциту UV-B випромінювання.

В ході експерименту вчені фіксували такі параметри: артеріальний тиск, рівень сироваткового вітаміну D, сироваткові ліпіди (тригліцериди, загальний холестерин, ЛПНЩ і НПЗП), ренін і альдостерон, а також білки-маркери судинного кальцинозу. Крім того, вчені спостерігали за клітинами імунної системи, які задіяні в процесах ураження судин, і вимірювали рівень CD-антигенів (CD-14 і CD-16) – поверхневих мембранних білків лейкоцитів, за якими можна було б судити про стан серцево-судинної системи.

Що виявили?

Як і очікувалося, в групі плацебо за час експерименту відбулося незначне зниження рівня сироваткового вітаміну D. У групі, яка отримувала вітамінну добавку, навпаки, цей же показник зріс з 37,8 нмоль / л до 71,5 нмоль / л, що є клінічно значущим результатом.

Для довідки: якщо сироватковий вітамін D нижче 30 нмоль / л, то говорять про його дефіцит, а якщо від 50 до 125 нмоль / л – про оздоровчий ефект. Однак прямих доказів позитивної дії добавок вітаміну D на серцево-судинну систему виявлено не було.

Крім цього, були виявлені статистично значущі, але незначні зміни деяких гематологічних маркерів. Так, в обох групах трохи зменшилася кількість еритроцитів, гемоглобіну і знизився гематокрит (відношення еритроцитів до плазми крові), причому у жінок зміни були виражені сильніше. При цьому в групі, що отримувала вітамін D, дані показники залишалися в межах норми для здорової людини. Нарешті, в обох групах також спостерігалося невелике зниження рівня еозинофілів – різновиди лейкоцитів, які утворюються в кістковому мозку і борються з паразитарними інфекціями, але в «вітамінізованій» групі зниження було виражено трохи сильніше.

Що все це означає?

Перш за все, вчені продемонстрували, що невеликі дози вітаміну D не тільки дозволяють впоратися з його сезонним дефіцитом, але і піднімають рівень сироваткового D3 майже в 2 рази , з 37,8 нмоль / л до 71,5 нмоль / л.

Для довідки: авторитетні джерела рекомендують підтримувати даний показник на рівні 50 нмоль / л і вище і стверджують, що при його падінні підвищуються ризики серцево-судинних захворювань і смертності.

З інтерпретацією факту зниження гематологічних показників вчені не беруться робити висновки, так як зміни були занадто незначними.

Також не вдалося виявити вплив добавок вітаміну D на серцево-судинну систему. Вчені пояснюють це тим, що учасники дослідження в більшості своїй були здоровими молодими людьми, що не входять в групу ризику по серцево-судинним захворюванням. Крім того, дозування препарату було занадто низьким, а період спостережень – занадто коротким, щоб надати якийсь значущий ефект на маркери стану серцево-судинної системи

Питання, які часто задають

Чи можна зменшити ризик передозування вітаміну D?

Звичайно! Не приймайте занадто багато вітаміну D. Краще – ворог хорошого. Надлишок вітаміну D веде до порушення обміну кальцію, але вітамін K2, який також бере участь в цьому процесі, схоже, допомагає його контролювати.

Є й інший, відмінний і більш безпечний спосіб отримати додатковий вітамін D – проводити більше часу на вулиці, під сонцем. Вбудована в нас система вироблення вітаміну D виключає ризик передозування (якщо не думати про зростання ризику розвитку раку шкіри при надмірному перебуванні на сонці).

Чи варто приймати вітамін D при серцево-судинних захворюваннях?

Результати даного дослідження ставлять під сумнів профілактичні здатності вітаміну D в цій області, особливо в групах ризику. Однак отримані дані в поєднанні з високою поширеністю дефіциту вітаміну D і мінімумом побічних ефектів від його прийому дозволяють говорити про його корисні властивості. І хоча вітамін D не призначений для серця і судин, це одна з тих речовин, яка зміцнює здоров’я в цілому.

Чи можна отримувати вітамін D за допомогою світлотерапії?

Існують лампи, які дозволяють це робити, тільки треба перевірити, хвилі якої довжини вони випромінюють. Багато з, так званих, сезонних ламп просто випускають дуже яскраве біле світло з довжиною хвилі не нижче 400 нм – такі пристрої дають нульову ефективність у виробленні вітаміну D. А ось лампи з довжиною хвилі 315 нм можуть допомогти. Тільки не дивіться на світло, так як UV випромінювання шкідливе для ваших очей.

Джерело

Поділись


Новини партнерів