Вісім правил здорового харчування, які реально працюють

Всіх струнких, гарних і здорових людей об’єднує щось спільне – їх харчові звички. Вони стежать за своїм раціоном, відповідально підходять до вибору продуктів, віддають перевагу овочам і не кладуть в свою корзину з продуктами “харчове сміття”.

Отримати такі харчові звички і поліпшити своє життя і зовнішній вигляд може кожен. Ми зібрали в одній збірці кращі правила здорового харчування, які допоможуть вам завжди залишатися в прекрасній формі.

Складіть збалансований раціон

Раціон людини повинен бути збалансованим. Часто перехід на правильне харчування буває радикальним: людина свідомо створює собі дефіцит калорій з метою схуднути або з понеділка починає їсти тільки крупи, щоб нормалізувати здоров’я. Обидва варіанти нікуди не годяться і не стануть запорукою гарного самопочуття.

Ваш раціон повинен складатися з різноманітних продуктів. Включіть в нього м’ясо, птицю, овочі, фрукти, рибу і морепродукти, злакові та молочні продукти. Тільки різноманітність допоможе вам регулярно поставляти в організм весь спектр вітамінів і мінералів, які необхідні для його нормальної життєдіяльності.

Пийте більше води

У всіх здорових людей налагоджений питний режим. Щодня вони випивають мінімум півлітра чистої води. Це допомагає нормалізувати обмінні процеси в організмі, очистити його від шлаків і токсинів, поліпшити роботу травної та нервової систем та інших органів.

Якщо ви не звикли пити воду, то перший час вам важко буде змусити себе випивати відразу кілька склянок води в день. Скористайтеся спеціальним додатком в телефоні, який рахує кількість випитої води, і тримайте пляшку завжди під рукою.

Читайте етикетки

Якщо ви ще не навчилися читати етикетки на упаковках з їжею, то саме час це зробити. Ви здивуєтеся, як одні і ті ж продукти від різних виробників можуть відрізнятися за своїм складом.

Наприклад, є заморожені ягоди, при виробництві яких використовують цукор, хоча це зовсім необов’язково. Якщо ви будете читати інформацію на етикетках, то з легкістю знайдете, що в супермаркеті є ягоди, які не змішували з цукром. Цей принцип працює і для інших продуктів: щоб купити якісну їжу, необхідно вивчити її склад.

Ведіть щоденник харчування

Щоденник харчування дисциплінує. Записуйте все, що ви їсте протягом дня, і робіть позначки про своє самопочуття. Вже через декілька тижнів ви зможете проаналізувати дані і зрозуміти, як ваш раціон впливає на настрій і активність протягом дня.

Наприклад, відмова від сніданку може стати причиною переїдання на вечерю. Щоденник харчування також наочно демонструє систематичне переїдання. Ви здивуєтеся, скільки зайвих калорій надходить в ваш організм.

Не відволікайтеся за їжею

З дитинства нас вчили, що не можна відволікатися під час їжі. І цей урок варто запам’ятати, адже це насправді так: під час прийому їжі слід зосередитися на їжі і процесі насичення. Науково доведено, що людина, яка відволікається на перегляд телевізора, перегортання стрічки в соцмережах, читання книг або жваві бесіди з гостями, з’їдає набагато більше, ніж насправді потрібно.

Їжте частіше

Дієтологи всього світу сходяться на думці, що набагато корисніше їсти частіше. Вони не схвалюють два щільних прийоми їжі протягом дня. Чим частіше людина їсть, тим краще вона себе почуває, адже гостре почуття голоду перестає переслідувати її і впливати на настрій. Перекушуючи кожні пару годин, ви пригнічуєте голод і допомагаєте організму залишатися бадьорим і активним.

Слідкуйте за розміром порцій

При цьому важливо стежити за розміром порцій. В ідеалі дробове харчування виглядає так: часті прийоми їжі кожні дві-три години і невеликі порції розміром з людську долоню. Щоб підтримувати енергію в організмі, більше вам і не потрібно. Якщо ви боїтеся переборщити з кількістю їжі в тарілці, купіть мініатюрний посуд, в якому буде міститися рівно стільки їжі, скільки вам потрібно.

Не забувайте балувати себе

Здорове харчування – це не покарання, а спосіб життя. Не забувайте про те, що їсти шпинат на сніданок, обід і вечерю неможливо і просто не потрібно. Навіть спортсмени іноді дозволяють собі слабкість і дозволяють з’їсти десерт. При цьому важливо розуміти, що цей десерт не є найвищою “нагородою” – це просто спосіб урізноманітнити свої гастрономічні враження і запобігти зривам надалі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів