Лікарі назвали 6 небезпечних наслідків діабету

Названо найбільш простий спосіб нормалізувати цукор в крові при діабеті 2 типу

Ускладнення при діабеті – це те, що здатне отруїти життя людини зі збоями в ендокринній системі ще більше. Мало стежити за рівнем цукру в крові і коригувати своє харчування і режим навантажень, щоб жити повноцінно. Треба ще й обов’язково стежити за своїм здоров’ям, оскільки на тлі діабету починаються проблеми з судинами, людина більш схильна до алергій і т. д. Про те, які небезпечні ускладнення діабету існують, та що треба про них знати і як з ними боротися, розповіла ендокринолог Олена Сюракшіна.

Ускладнення при цукровому діабеті серйозно загрожують життю і здоров’ю хворого. Всі проблеми з’являються через нестабільний рівень цукру в плазмі крові. Підвищений вміст глюкози сприяє зміні властивостей крові, порушує функції мозку, серцево-судинної системи, вражає нирки і нервові клітини. Каталізатором ускладнень найчастіше є стрес, а також інфекції, віруси, здатні пригнічувати імунітет. На їх фоні може проявитися як одне, так і декілька ускладнень відразу. І варто вивчити їх заздалегідь, щоб не панікувати, а грамотно справлятися або забезпечувати належну профілактику.

Кетоацидоз

Декомпенсація цукрового діабету (порушення біологічної рівноваги в організмі на тлі діабету, коли органам доводиться працювати «за двох») часто призводить до кетоацидозу. Це гострий зрив механізмів регуляції обміну речовин у хворих на цукровий діабет, що характеризується підвищенням рівня глюкози і кетонових тіл. Супроводжується спрагою, посиленим сечовипусканням, сухістю шкіри, запахом ацетону з рота, болями в животі, головними болями, загальмованістю, дратівливістю, сонливістю, млявістю. Основою лікування є інсулінотерапія, регідратаціонні заходи і корекція патологічних змін в електролітному обміні. В такому стані обов’язково треба звертатися до лікаря і якомога швидше, оскільки без належного лікування кетоацидоз може призвести до летального результату.

Гіпоглікемія

Гіпоглікемія – стан, викликаний дуже низьким рівнем цукру в крові. Вона часто пов’язана з лікуванням власне діабету. Дана патологія характеризується загальним нездужанням, втомою, блідою шкірою, тривожністю, підвищеним потовиділенням, плачем під час сну. Лікування повинне бути максимально швидким, щоб повернути рівень цукру в крові в нормальний діапазон, і має на увазі застосування продуктів і напоїв з високим вмістом цукру. І тут важливо не допускати розвитку подібного стану. Тому обов’язково потрібно звернутися до лікаря для корекції ситуації та підбору профілактики. Адже різке падіння цукру може привести до гіпоглікемічної коми і летального результату.

Кома

При діабеті у людини на тлі стрибків рівня глюкози в крові може статися відразу кілька варіантів коми. Цей стан – вкрай небезпечний і неприємний. Без своєчасної допомоги справа може закінчитися летально.

Гіперосмолярна некетоацидотична кома – гостре ускладнення цукрового діабету, що характеризується порушенням обміну глюкози і підвищенням її рівня в крові, різким збільшенням осмолярності плазми (це сукупність всіх складових крові, розчинених в ній), вираженим зневодненням всередині клітин, відсутністю кетоацидозу. Основні симптоми – збільшення числа і кількості сечовипускань, зневоднення організму, м’язовий гіпертонус, судоми, наростаюча сонливість, безладна мова. Лікування передбачає регідратацію, відновлення нормального рівня інсуліну, усунення та профілактику ускладнень. Ніякого самолікування в такій ситуації бути не повинно.

Лактацидемічна кома – стан, що характеризується незначним рівнем глікемії, зниженням лужного резерву крові, pH і підвищенням рівня молочної кислоти. Причиною розвитку можуть бути хронічна гіпоксія, важке зневоднення організму при гіперосмолярній діабетичній комі. На неї вкажуть наступні симптоми: наростаюча слабкість, болі в м’язах і серці, які виражені досить яскраво. Якщо такі ознаки з’явилися, слід негайно звертатися за спеціалізованою допомогою до лікарів. У такій ситуації потрібна госпіталізація, інакше можливий параліч дихального центру і летальний результат.

Проблеми з зором

Висока концентрація рівня цукру в крові підвищує ймовірність виникнення очних захворювань. Це відбувається через пошкодження дрібних судин і називається мікроангіопатією. Діабетична ретинопатія відноситься до ускладнень судинного характеру при цукровому діабеті. Така патологія призводить до незворотної сліпоти. Зрозуміло, що в такій ситуації краще запобігти, ніж намагатися зупинити захворювання. Тому з метою профілактики слід постійно і відповідально контролювати рівень цукру в крові, також стежити за рівнем холестерину, щоб ще більше не руйнувалися судини, і варто відстежувати артеріальний тиск.

Діабетична стопа

Синдром діабетичної стопи – ураження шкіри, великих і дрібних судин, нервів, кісток і м’язів стопи. Причиною виникнення є токсична дія підвищеного рівня цукру в крові на великі і дрібні судини, нервову, кістково-м’язову тканину. Перш за все проявляється болями в нижніх кінцівках, онімінням, печінням, охолодженням стоп, парастезіями (мурашки, поколювання). Глибокі ушкодження тканин, що розвиваються внаслідок погіршення кровопостачання, зазвичай виглядають як виразки, які погано загоюються, інфекційні ураження, гангрена. Не варто займатися самолікуванням пацієнтам з цукровим діабетом при наявності таких проблем, як врослий ніготь, потемніння нігтя, грибкові ураження нігтьових пластин, мозолі і натоптиші, порізи шкіри при обрізанні нігтів, задирок, тріщини на п’ятах. Для їх корекції слід звертатися до фахівців, які проведуть необхідні маніпуляції з урахуванням основного діагнозу. В основі профілактики діабетичної стопи лежить лікування цукрового діабету, як основного захворювання.

Шкірні захворювання

Люди з цукровим діабетом частіше за все стикаються з численними і різноманітними ураженнями шкіри, більшу частину з яких складають бактеріальні та грибкові інфекції. Занадто велика кількість цукру в крові і поті створює хороші умови для розвитку мікроорганізмів, а також послаблює захисні процеси організму. Велике значення мають сухість шкіри, порушення кровообігу в шкірі та свербіж. Зараження відбувається при некомпенсованому цукровому діабеті. В результаті на шкірі починають частіше з’являтися рани, тріщини, незагойні виразки. Тим, у кого є діагноз «діабет», потрібне особливе дотримання особистої гігієни: регулярний душ, використання засобів захисту шкіри і т. д.

Джерело

Поділись


Новини партнерів