Дієта для гіпертоніків вдвічі знижує ризик серцевої недостатності

Експерти навели дані про те, що дієта DASH, розроблена для гіпертоніків і багата рослинними стравами, може знизити не тільки високий кров’яний тиск, а й в два рази зменшити ризик серцевої недостатності.

Правда, такий ефект спостерігається у людей до 75-річного віку.

До цього висновку прийшли вчені Медичної школи Уейк Форест в Північній Кароліні, які оцінили вплив даного харчування на серцеву недостатність.

При серцевій недостатності серце не може перекачувати кров так, як потрібно. Через це органи і тканини не отримують кисень і поживні речовини, які їм необхідні для правильного функціонування та підтримки здоров’я.

Серцева недостатність є частою причиною госпіталізації, тому дуже важливо визначити фактори ризику.

Харчування по системі DASH складається з фруктів, овочів, цільного зерна, а також бобів, горіхів, рослинної олії і знежирених або нежирних молочних продуктів, птиці та риби.

У ньому мало насичених жирів, жирних молочних продуктів, жирного і червоного м’яса, солі, солодких напоїв, солодощів і тропічних масел типу кокосового та пальмового.

Харчування для гіпертоніків схоже на середземноморську дієту і відрізняється лише тим, що використовуються нежирні молочні продукти і повністю виключається алкоголь.

Крім іншого, ця дієта знижує ліпопротеїни низької щільності, або «поганий» холестерин, як і рослинна їжа – ризик серцевої недостатності.

Результати показали, що у всіх учасників 13-річного спостереження простежувалася закономірність впливу системи харчування DASH на роботу серця. Частота серцевої недостатності була на 40% нижчою у тих, хто найбільш точно дотримувався вимог.

Вчені повідомляють, що їх результати створюють основу для подальших досліджень. Вони мають намір з’ясувати, чи може DASH повністю запобігти серцевій недостатності.

Джерело

Поділись


Новини партнерів