Як підвищити гемоглобін і навіщо це потрібно?

Що таке гемоглобін? Це звичайнісінький білок, присутній в еритроцитах (червоне кров’яне тільце – складова частина крові), який містить до 80% заліза. Головною функцією гемоглобіну є зв’язування і перенесення молекул кисню. Кисень з потоком крові доставляється до клітин всіх тканин організму для повноцінного функціонування. Незважаючи на досить складні описи, зовнішніх проявів при втраті гемоглобіну зовсім небагато. Більш того, недосвідченій людині розпізнати їх важко, часом навіть неможливо.

Ознаки

Ознаки підступаючої хвороби легко прийняти за звичайну втому. Понаднормова робота, шалений темп життя, все це, на жаль, зовсім не йде нам на користь. Втім, час прислухатися до свого організму: можливо, легке нездужання – це аж ніяк не побічний ефект напруженого графіку, а явні симптоми різкого зниження гемоглобіну в крові. Ми радимо вам звернути увагу на сигнали, які подає ваш організм. Цілком можливо, що йому потрібна термінова допомога.

  • Ознакою зниження гемоглобіну може стати загальна перманентна втома, з якою ви абсолютно не в змозі впоратися самостійно. Тепер вам не допомагає ні довгий сон, ні тривалий відпочинок. Мало того, непомітно для вас тривалість вашої активності різко скоротилася – більшу частину доби ви спите або боретеся зі сном, ризикуючи втратити свідомість на роботі, в громадському транспорті або навіть на вулиці.
  • Також сигналом до дії можуть стати постійні головні болі. Таблетки вам вже не допомагають, а мігрень не збирається відступати, в такому випадку впору звернути увагу на загальний стан. Причиною головних болів і слабкості в свою чергу є зниження артеріального тиску, а відповідно у вас крім інших ознак можуть також постійно мерзнути руки і ноги.
  • Крім іншого, вам варто звернути увагу на колір своєї шкіри. Навіть якщо ви ніколи не відрізнялися смуглявістю, відтінок ваших шкірних покривів може змінитися від блакитного до жовтуватого.
  • Не забувайте стежити за своєю шкірою і нігтями: ще один симптом зниженого гемоглобіну – суха шкіра, лущення і нігті, які розшарувалися.

Причини

  • Першою і головною причиною різкого зниження гемоглобіну може стати рясна крововтрата. Таке трапляється при наявності судинної дистонії і, як наслідок, при частих кровотечах з носа. Те ж саме стосується і тривалих, рясних кровотеч під час менструацій. Правда, в останньому випадку перш ніж приймати будь-які заходи, слід звернутися за допомогою до гінеколога.
  • Під час таких захворювань, як застуда або грип, гемоглобін має властивість знижуватися. Однак після вашого одужання організм швидко приходить в форму, чого не скажеш про хронічні захворювання. Справа в тому, що вони призводять до перерозподілу заліза в організмі. Наприклад, у людей похилого віку розвивається анемія при захворюваннях нирок, легенів, печінки, особливо тривало протікаючих.
  • Також однією з причин зниженого гемоглобіну можуть стати різноманітні дієти, обмеження в харчуванні – особливо це стосується тих, хто захоплюється вегетаріанством і сироїдством. Пов’язано це з недостатньо збалансованим раціоном. Все-таки вегетаріанських продуктів, багатих на залізо менше, ніж тваринних, а тому потрібно більш уважно ставитися до складання меню.
  • Не варто забувати про те, що однією з найрідкісніших, але, тим не менше, існуючих причин може стати нервове перенапруження і постійних стрес.

Лікування

  • Порятунок – у залозі. Головними носіями необхідної речовини є субпродукти: печінка, нирки або язик. Якщо ж ви з недовірою ставитеся до таких кулінарних експериментів, намагайтеся включити в свій раціон гречку, горох, квасолю, чорницю, шоколад і білі гриби. У перерахованих продуктах дуже високий вміст заліза – понад чотири міліграми на 100 грам продукту.
  • Зверніть увагу на м’ясо: від двох до чотирьох міліграмів заліза містять м’ясо кролика, баранина, яловичина, конина.
  • Так само не варто забувати про крупи – незважаючи на те, що відсоток вмісту заліза в них набагато менший, ніж в м’ясних продуктах, тим не менш, різноманітні каші також потрібно включити в своє меню. Для цього випадку вам підійдуть ячна, манна, перлова крупа і рис.
  • Але найчастіше, на жаль, вжитих заходів виявляється недостатньо: коригувати свій раціон вам потрібно не тільки шляхом додавання нових продуктів, але і виключення шкідливих, а саме – з великим вмістом кальцію, який заважає засвоєнню заліза в організмі. Хоча б на час спробуйте відмовитися від молока і різних молочних продуктів. Те ж саме стосується чаю та кави. До всього іншого вам доведеться забути про існування хліба, макаронів та інших борошняних виробів. Справа в тому, що пшениця і будь-які інші злаки перешкоджають засвоєнню заліза в організмі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів