Лікарі назвали найкращий овоч для зміцнення кісток

Остеопороз – вікове дегенеративне захворювання кісток, яке характеризується зниженням щільності і підвищенням ламкості кісткової тканини і пов’язане з підвищеним ризиком травматизації і більш тривалим відновленням після перелому. Лікарі для попередження розвитку даного захворювання радять пацієнтам скорегувати свій спосіб життя, наприклад зменшити надлишкову масу тіла, підвищити рівень фізичної активності, а також приймати вітамінні добавки (особливо вітамін D) і кальцій. Незважаючи на дані рекомендації, вчені продовжують активно шукати ефективні методи, здатні уповільнити або зупинити дегенеративні процеси остеопорозу.

Дослідження, проведене вченими з Університету Східної Англії (University of East Anglia), Великобританія, показало, що каротиноїди можуть відновлювати структуру кісткової тканини. Результати своєї роботи вчені опублікували в «British Journal of Nutrition».

Каротиноїди – це фітохімічні речовини, які містяться в жовто-помаранчевих (морква) і темно-зелених листових овочах. Ці речовини беруть участь у метаболізмі вітаміну А і володіють антиоксидантними властивостями. Каротиноїди здатні блокувати роботу активних молекул кисню, які негативно впливають на мінеральний обмін в організмі і зумовлюють виснаження кісткової тканини.

Вчені аналізували результати обсерваційного дослідження, в якому взяли участь понад 17 тис. людей, ставили їм питання про спосіб життя, наявність шкідливих звичок і травм, рівень фізичної активності та раціон харчування. Також дослідники порівняли ультразвукові знімки кісток гомілки і стоп 162 добровольців до і після прийому дієтичних добавок з каротиноїдами.

Дослідження показало, що споживання каротиноїдів позитивно впливає на здоров’я кісток. Масштабне анкетування показало, що особи, в раціоні яких були морква і зелені листові овочі, рідко зверталися до лікарів-ортопедів за консультацією, мали менше травм і швидко відновлювалися після переломів. Була також виявлена ​​підвищена щільність кісткової тканини на ультразвукових знімках після прийому каротиноїдів.

Вчені стверджують, що наявність в раціоні моркви або прийом дієтичних добавок, що містять каротиноїди, може попередити ранній розвиток остеопорозу і на довгі роки зберегти здоров’я кісток.

Джерело

Поділись


Новини партнерів