Ішемічна хвороба серця: ранні ознаки

Ішемічна хвороба серця є наслідком звуження основних артерій серця через їхню закупорку атеросклеротичними бляшками. Згодом їх стає більше, і коли просвіт судини перекривається на 50% і більше, – порушується кровообіг. Вчені розповіли про те, як дізнатися початок розвитку цього порушення.

Медичні фахівці назвали п’ять несподіваних передвісників ішемічної хвороби серця, прояв яких вказує на початок розвитку проблеми. Так, за їхніми словами, одною з таких ознак може бути втрата волосся. Зокрема, дослідження 31 тисячі чоловіків і 4 тисяч жінок виявило зв’язок між ранньої втратою волосся і закупоркою артерій тромбами.

У жінок ішемічна хвороба серця часто проявляється спазмами в щелепі або шиї. Також при ІХС у них погіршується стан хребетних дисків, жінки при цьому страждають болями в попереку.

Ще один маркер хвороби – складка, яка з’являється від нижньої частини мочки до вушного каналу. Такі зморшки виникають через ослаблення кровообігу, пов’язаного з закупоркою судин бляшками.

Курці на початковій стадії захворювання нерідко скаржаться на болі в ногах, наприклад, на болі в гомілці. Може виникати і кульгавість. Звичайно, при появі цих симптомів буде доцільно звернутися до лікаря. В якості домашніх заходів потрібно більше гуляти і споживати більше овочів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів