Лікарі розповіли, що допоможе заснути без снодійного

Стрес, кофеїн, автомобільна сигналізація, суперечки сусідів, неонові вивіски за вікном – на світі є безліч причин, завдяки яким можна нажити проблеми зі сном. Від недосипання кількість проблем тільки зростає, в перспективі обертаючись кошмарами або хронічним безсонням. Фармацевти завжди готові допомогти, невпинно вигадуючи нові снодійні (по-науковому, седативні) препарати, проте не поспішайте переходити до важкої медичної артилерії. Для початку спробуйте ефект природних засобів, здатних заколисати не гірше бабусиної колискової.

Що приємно, дари природи не супроводжуються побічними ефектами, не викликають звикання і не потребують рецепту, хоча візит до натуропата, звичайно, не зашкодить. Доза, час і правила прийому (з їжею або без) мають серйозне значення. Ось базовий список натуральних засобів, які допоможуть відновити здорові відносини зі сном.

Мелатонін

Це гормон, який природним чином виробляється організмом щоб допомогти регулювати циркадний ритм – внутрішній годинник, який вмикає цикл сну-безсоння. Хоча він володіє м’яким снодійним ефектом, його головна роль полягає в відновленні режиму. Якщо ви сова, страждаєте від зміни часових поясів або працюєте позмінно, мелатонін допоможе заснути в нормальний час, тобто, вночі. Його потрібно прийняти за шість годин до того, як лягти в ліжко, щоб ефект спрацював вчасно.

Магній

Дослідження довели зв’язок дефіциту цього чарівного мінералу з безсонням, і тепер багато фахівців рекомендують приймати перед сном пігулки з магнієм (в дозуванні близько 1000 мг). Магній має розслаблюючі властивості, і його нестача – звичайна проблема, оскільки сучасні люди вважають за краще дієту з високим вмістом цукру, а магній використовується в його метаболізмі. Тому його запас слід поповнювати – за допомогою добавок або продуктів, багатих цим мінералом.

Собача кропива

Ця трава володіє більш потужними заспокійливими і седативними властивостями, ніж валеріана. Собача кропива покращує сон, знімає тривогу, регулює серцебиття і роботу травної системи. Чай з цієї трави корисний при невралгії і хронічній втомі, і багато натуропатів впевнені, що в природі немає засобу, кориснішого для серця і нервової системи.

Корінь валеріани

Рослина, яка викликає збудження у кішок, на людей чинить незмінно заспокійливий ефект і входить до складу багатьох снодійних добавок.

Настоянку або пігулки рекомендується приймати за півгодини до сну. У валеріани є здатність впливати на вироблення серотоніну і гаммааміномасляної кислоти (ГАМК), що сприяє зниженню тривоги, втоми і правильним метаболічним процесам в мозку.

Хміль

Найважливіший компонент будь-якого пива давно вивчений на предмет седативного ефекту і століттями використовувався для лікування проблем зі сном. Хміль нерідко входить до складу снодійних добавок разом з коренем валеріани – зазвичай в співвідношенні 120 мг екстракту хмелю і 500 мг валеріани. Така комбінація допомагає поліпшити сон і зменшити час, необхідний для засипання. Майте на увазі, це не означає, що пиво – відмінне снодійне. Вченими доведено, що алкоголь порушує якість сну, і з часом сприяє його повного розладу.

Ромашка

Чай, настоянка або натуропатичні капсули з ромашкою -дуже ніжні стимулятори сну. Іншими словами, ця симпатична квітка навряд чи допоможе людям, які страждають від хронічного безсоння, але тим, кому просто не спиться – від хвилювання, перенапруження або любовної лихоманки – він допоможе однозначно: заспокоїть, розслабить і прискорить засинання. Окреме задоволення для повного релаксу: трав’яна комбінація з ромашки і лаванди в заспокійливій ​​ванні.

Вишня

Мова йде про звичайнісіньку вишню, близьку родичку черешні. У гучному дослідженні Університету штату Луїзіана, зробленому кілька років тому, було доведено, що вишня допомагає спати довше -майже на півтори години в добу. Вишня має велику поживну цінність, а сік цих ягід є джерелом як мелатоніну, так і триптофану. Варто відзначити, що мова йде про натуральний вишневий сік, а не сурогат з пакета.

Ківі

Не любите вишневий сік? Спробуйте ківі. Китайські вчені в 2014-му опублікували наукові факти, які підтверджують, що два ківі, з’їдених за годину до того, як лягти в ліжко здатні збільшити час сну на 13% і скоротити тривалість неспання, якщо ви часто прокидаєтеся серед ночі на 29% – всього за чотири тижні. Звучить заманливо, а ківі до того ж настільки багаті вітаміном С, що ваш імунітет до кінця місяця стане куленепробивним. А взимку це дуже і дуже актуально.

Джерело

Поділись


Новини партнерів