Вчені: споживання чаю або кави під час вагітності знижує рівень IQ у плода

Експерти прийшли до висновку, що чай містить значну кількість кофеїну, тому його споживання повинно також бути прийнято до уваги при спробі дотримуватися ліміту споживання речовини під час вагітності. Дослідження, проведене провідним вченим Лін-Вей Ченом з університетського коледжу Дубліна (UCD), показало зв’язок між надходженням в організм кофеїну і несприятливим результатом пологів.

У науковій роботі використовувалися дані ірландського когортного дослідження за участю 1000 ірландських жінок. Потім результати були зіставлені з лікарняними записами представниць прекрасної статі, які вже народили, для отримання інформації про розмір дітей при народженні та їх гестаційний вік. Чай був переважаючим джерелом кофеїну для 48% жінок, що стосується кави, то мова йшла про 39%. Аналіз показав, що споживання кофеїну матір’ю було пов’язано з більш низьким IQ у малюка.

Варто відзначити, що недавно проведені дослідження показали і те, що при зловживанні напоями з кофеїном має місце ризик пологів з аномально низькою масою тіла новонародженого або коротким гестаційним віком. Результати не перебувають в залежності від джерела речовини. Вдалося з’ясувати, що методи заварювання і види кави і чаю впливають на зміст речовини. Наприклад, його вище в завареній кави, ніж в розчинній, і вище в чорному чаї, ніж у зеленому.

«До тих пір, поки не з’являться більш точні докази, розумно буде обмежити споживання кофеїну під час вагітності або при плануванні зачаття. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживання менше 300 мг в день», – зазначили вчені.

Джерело

Поділись


Новини партнерів