15-річне дослідження австралійських вчених показує, що регулярне вживання апельсинів знижує ризик виникнення проблем із зором після 50 років. За словами дослідників, одна порція цитрусових в тиждень має значення, але краще їсти їх щодня.
Зір погіршується з віком, і часто цей процес прискорюють різні види захворювань. Одним з них є дегенерація жовтої плями, яка є найбільш частою причиною сліпоти у людей старше 50 років. Близько 50 мільйонів людей у світі страждають від цієї хвороби, це зачіпає близько 9% суспільства.
Загальною назвою цієї невиліковної і прогресуючої хвороби протягом багатьох років є просто дегенерація макули, пов’язана з віком. В результаті пошкоджується сітківка, особливо її центральна частина, тобто макула. Це, в свою чергу, призводить до повної втрати центрального зору, що, в свою чергу, може привести до повної сліпоти.
Наслідки цієї дегенерації дуже серйозні. Проте, виявляється, що ви можете значно знизити ризик її виникнення простим і приємним способом (достатньо просто їсти апельсини). Рівно одна порція (один фрукт) в день, хоча навіть один апельсин в тиждень буде позитивно впливати на зір.
В крайньому випадку це те, що команда вчених з університету Сіднея виявила в ході проведеного ними дослідження. Дослідники взяли до уваги дані, зібрані за 15 років у більш ніж двох тисяч добровольців (жителі Австралії старше 50 років), і результати власних експериментів по впливу флавоноїдів на здоров’я.
Виняткові “помаранчеві” флавоноїди
Флавоноїди є антиоксидантами, тобто органічними сполуками, які підтримують природні захисні механізми клітин людини, що запобігають багатьом захворюванням (включаючи рак) і затримують процес старіння. Крім апельсинів, флавоноїди містять більшість фруктів і овочів, і навіть чай або червоне вино.
Однак з досліджень австралійських вчених ясно, що тільки ті, що знаходяться в апельсинах, працюють проти «старіння» зору.
– Ми протестували різні популярні продукти харчування, які багаті на флавоноїди. Однак тільки у випадку з апельсинами ми спостерігали їх властивості, що захищають сітківку від дегенерації, – зазначає проф. Баміні Гопінатх.
Експерт стверджує, що його висновки є новими, тим більше, що більшість досліджень стану та поліпшення зору зосереджені на властивостях вітамінів А, Е і С. У той же час дослідник обережно підводить підсумки своєї роботи. Він стверджує, що «необхідні подальші дослідження, щоб підтвердити правдивість цих повідомлень з усією переконаністю».