Чи можна вилікувати гіпертонію: пояснення фахівців

За оцінками фахівців, від гіпертонії страждає 20-30% дорослого населення планети. Причому з віком відсоток хворих тільки збільшується. Недуга не має віку – її діагностують і в 18 років, а після 30 років вона зустрічається у кожної другої людини.

Гіпертонія часто призводить до таких грізних захворювань, як інсульт та інфаркт. І багатьох, природно, цікавить: чи можна вилікувати цю патологію. Відповідає лікар-кардіолог Світлана Магомедрасулова:

– Можна вести мову про гіпертонічну хворобу, якщо у людини тиск 130 і більше кілька разів за місяць.

Є 3 ступені гіпертонії:

  • Перша ступінь підвищення тиску – 130-159 на 80-99
  • Друга ступінь підвищення тиску – 160-179 на 100-109
  • Третя ступінь підвищення тиску – вище 180 на вище 110

Розрізняють 3 стадії гіпертонії: ранню, середню і важку. Говорити про повне вилікування можна тільки на ранніх етапах. При першому ступені хвороби навіть можна тимчасово обійтися без лікарської терапії, кардинально перебудувати спосіб життя, кинути палити, налагодити харчування. Це дозволить тримати судини в тонусі, і про гіпертонію можна буде не згадувати.

Якщо тиск 160 і вище, лікар відразу призначить медикаментозне лікування. Від пацієнта він в свою чергу буде очікувати готовності дотримуватися рекомендацій і приймати препарати. Чомусь серед пацієнтів ходить міф, що гіпертонія лікується курсами. Це не так. Якщо лікар призначив вам препарати, то приймати їх потрібно постійно. Постійна терапія потрібна через незворотні зміни, які відбулися у судинах. Сучасна кардіологія наказує для лікування гіпертонії використовувати не монотерапію, а комбінувати два препарати – інгібітори АПФ і антагоністи кальцію. Тоді лікування буде ефективним.

Обов’язково потрібно перебудувати спосіб життя. Якщо постійно їсти шашлики і олів’є, ніяка медикаментозна терапія не допоможе. Зате завдяки здоровому способу життя можна скоротити кількість прийнятих препаратів.

9 речей, які ви повинні зробити, якщо лікар поставив діагноз «гіпертонічна хвороба».

1. Поступово відмовтеся від куріння. Але не треба це робити в один день, стрес також веде до підвищення тиску

2. Відмовтеся або помітно зменшіть споживання алкоголю. До речі те, що при підвищенні тиску треба випити коньяку, – небезпечна і шкідлива оману. Алкоголь навпаки підвищує тиск.

3. Зменшіть споживання насичених жирів. З вашого раціону повинні зникнути такі продукти, як майонез, вершки, консерви, чіпси, кондитерські вироби, ковбаси і сосиски.

4. Скоротіть споживання солі: надлишок натрію викликає затримку води в організмі і викликає підвищення артеріального тиску.

5. Знизьте загальну калорійність їжі. Ваше завдання – домогтися поступового зниження зайвої ваги, якщо вона у вас є.

6. Додайте в раціон продукти, багаті калієм, кальцієм, магнієм.

7. Введіть у свій спосіб життя практики емоційного і фізичного розслаблення – дихальні методики, медитації.

8. Кожен день давайте своєму організму посильне кардіонавантаження. Вибір за вами: ходьба, легкий біг, плавання. Зима теж дає прекрасний вибір – ковзани, бігові лижі. Ваше завдання – виробляти толерантність до фізичного навантаження.

9. Зверніться до кардіолога, він призначить вам грамотне медикаментозне лікування

Якщо раптом у вас різко підвищився тиск, не зволікайте, викликайте швидку допомогу, а в очікуванні опустіть ноги в гарячу воду, щоб розширилися судини, заспокойтеся і подихайте, зніміть емоційне напруження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів