Дієтологи розповіли, який продукт однозначно врятує від ожиріння і діабету

Нерозчинне харчове волокно, виділене з пагонів бамбука, запобігає розвитку ожиріння і підвищує чутливість до інсуліну, передає Xinhua з посиланням на відкриття вчених з Китайської академії наук.

В рамках дослідження вчені розділили лабораторних гризунів на дві групи. Обидві групи харчувалися жирною їжею, але при цьому перша група також отримувала пагони бамбука. У підсумку ця добавка до раціону дозволяла пригнічувати процес набору ваги, покращувала глікемічний контроль і підвищувала інсулінову чутливість. Відомо: багато метаболічних розладів викликані неправильним харчуванням, великою кількістю м’ясних і жирних продуктів в раціоні.

До речі, харчове волокно корисне і з точки зору зниження ризику колоректального раку. Відомо: ДНК в епітеліальних тканинах товстої кишки містить високий рівень гістонів. Гістони – клас ядерних білків, що беруть участь в упаковці ниток ДНК в ядрі і в епігенетичній регуляції таких ядерних процесів, як транскрипція, реплікація і репарація.

У свою чергу, коротколанцюгові жирні кислоти підвищують рівень гістонів і знижують рівень білка HDAC2 (його рівень пов’язаний з ймовірністю виникнення раку). Коротколанцюгові жирні кислоти виробляються в ході ферментування харчових волокон, якими багаті овочі, фрукти, крупи. Чим більше волокон в раціоні, тим вищим є рівень кислот. А це означає зменшену ймовірність розвитку раку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів