«Дві години ходьби – плюс сім років життя». Лікар про профілактику хвороби серця

Чому від хвороб серця вмирають частіше за все, чи може ходьба збільшити тривалість життя і кому загрожує раптова серцева смерть – на ці питання відповідає фахівець.

Напередодні Всесвітнього дня серця, який щорічно відзначається 29 вересня, керівник кардіохірургічного центру Сергій Ковальов розповів про причини і профілактику серцево-судинних захворювань.

Проводилися дослідження, які показали, що дві години ходьби в тиждень дозволяють збільшити тривалість життя на 6-7 років.

Поняття «захворювання серця – чума XX століття» не втратило своєї актуальності і в XXI столітті. Впровадження нових технологій і надання високотехнологічної медичної допомоги, на жаль, не призводить до зниження смертності. Причому в групу ризику потрапляють всі – від немовлят до людей похилого віку. Це пов’язано з рядом причин:

  • По-перше, якщо раніше діти з важкими вадами серця народжувалися і тут же вмирали, то сьогодні завдяки поліпшеній перинатальній діагностиці вони виживають.
  • По-друге, збільшилася тривалість життя. Якщо 20 років тому, в середньому, люди жили до 55 років, то сьогодні ми рухаємося до рубежу в 75 років.
  • По-третє, потрібно враховувати, що ми живемо в непростий час. Збільшилася кількість стресів, змінився характер харчування, знизилася фізична активність. Правда, останнім часом ми бачимо серйозний прогрес в поліпшенні образу життя, але, тим не менш, нам заважають жити ті пріоритети, які рекламують в мас-медіа.

Все це призвело до того, що 50-56% летальності населення припадає на серцево-судинні захворювання. Причому близько 30% – це працездатне населення. Зі збільшенням пенсійного віку ці цифри будуть тільки рости. Так що тема давно залишається актуальною. І сьогодні лікарі повинні говорити не тільки про використання нових технологій, але і про профілактику. Потрібно доносити до населення наступне – щоб життя було довгим і здоровим, необхідно думати про своє здоров’я змолоду.

Стреси, втома, неправильний спосіб життя, недостатній сон, вживання великої кількості енергетиків, які в своїй структурі містять препарати, що стимулюють діяльність серця і мозку. Все це може привести до раптової серцевої смерті. Тому ризики розвитку захворювання потрібно мінімізувати.

Організму необхідна фізична активність. Але це не означає, що потрібно доходити до «крайнощів» і братися за важкі спортивні навантаження. Проводилися великі дослідження, які показали, що дві години ходьби в тиждень дозволяють збільшити тривалість життя на 6-7 років. Потрібно висипатися, стежити за своєю вагою, вживати здорову, збалансовану їжу і не забувати про гарний настрій.

Основні хвороби серця

В широкому сенсі – це ішемічна хвороба серця, яка включає в себе інфаркти, гострі коронарні синдроми, раптову серцеву смерть. Для похилого віку характерні атеросклеротичні пороки серця, поєднання ішемічної хвороби серця з цукровим діабетом. Найбільш гострими хворобами вважаються інсульти і інфаркти.

Для прикладу раптова серцева смерть може торкнутися, наприклад, молодого спортсмена. Коли у нього спортивне, гіпертрофоване серце, яке не відповідає навантаженню. Раптом виникає вогнище, яке забиває всю основну провідну систему серця, що призводить до зупинки кровообігу. Якщо такому пацієнту вчасно зробити правильний масаж серця, штучне дихання і провести дефібриляцію, то людину ще можна врятувати.

Як розпізнати інфаркт?

Основна ознака інфаркту – сильний біль в грудній клітці. Її ще називають «грудною жабою». Якщо біль знімається нітрогліцерином або яким-небудь іншим спазмолітиком, то потрібно відразу запідозрити ішемічну хворобу серця, викликати «швидку» чи звернутися до лікаря, щоб зняти цей спазм і поліпшити кровообіг в коронарних артеріях. Також для інфаркту характерні різка блідість і зниження артеріального тиску.

Джерело

Поділись


Новини партнерів