Медики розповіли про продукт, який визнали їжею довгожителів

Науковий журнал PloS ONE порожніми словами не розкидається, тому дослідження про користь червоного перцю чилі на його сторінках виглядає особливо переконливо. Вчені США виявили, що його регулярне вживання знижує ризик смерті від всіх хвороб.

Спеції все ще залишаються мало вивченим компонентом їжі, хоча в мережі регулярно з’являються новини про те, що вони покращують метаболізм, усувають окисну дію вільних радикалів, борються з мікробами, запаленням і навіть раковими клітинами. Здається, в цих гучних заявах є частка правди.

Вчені з Вермонтского університету проаналізували дані великого дослідження National Health and Nutritional Examination Survey. 16 тисяч чоловік відповіли на питання про частоту вживання різних продуктів харчування. Щоб дізнатися про вплив гострого перцю чилі на здоров’я і тривалість життя, учасників розділили на 2 групи: ті, хто додавав перець чилі в їжу хоча б раз на місяць, і ті, хто не вживав його зовсім.

За 6 років спостереження померло 5000 осіб: 33,6% серед тих, хто не вживав перець чилі, і 21,6% серед його шанувальників. Вчені встановили, що пристрасть до цього продукту пов’язана зі зниженням ризику смерті від усіх причин на 36% (з поправкою на спосіб життя і загальний стан здоров’я – 13%, що теж непогано).

Причинно-наслідковий зв’язок між вживанням перцю чилі і зниженням смертності дослідження не показує, але така статистична залежність вселяє оптимізм. Нагадаємо, що в медицині гострий перець застосовують як місцевий засіб для полегшення симптомів радикуліту, невралгії, подагри і люмбаго, а настоянка з його плодів покращує апетит і травлення.

Джерело

Поділись


Новини партнерів