Здоровий спосіб життя виявився смертельно небезпечним

Вчені Медичного університету в Лодзі (Польща) з’ясували, що Низьковуглеводні дієти, які вважаються частиною здорового способу життя, збільшують ризик передчасної смерті.

У довгостроковому дослідженні, яке проходило в 1999-2010 роках, взяли участь 24 825 чоловік, середній вік яких досягав 47,6 року. Фахівці вивчали зв’язок між низьковуглеводними дієтами і смертністю від різних причин, включаючи ішемічну хворобу серця, цереброваскулярні захворювання (інсульт) і рак.

Виявилося, що у тих людей, у яких був найнижчий рівень споживання вуглеводів, ризик передчасної смерті збільшувався на 32 відсотки в 6,4-річний період спостереження в порівнянні з середнім показником. При цьому ризик загибелі від хвороб серця, інсульту і пухлин збільшувався на 51, 50 і 25 відсотків відповідно. Цей зв’язок був найбільш сильним у літніх людей, які не страждають від ожиріння.

Результати були підтверджені в метааналізі семи досліджень, в яких в цілому взяли участь 447 506 осіб. Вчені виявили, що низький рівень вживання вуглеводів небезпечніше високого і призводить до збільшення ризику смерті від серцево-судинних захворювань і раку на 13 і 8 відсотків відповідно. Однією з можливих причин такого зв’язку, можливо, є супутнє збільшення споживання тваринного білка і жирів, а також недостатнє надходження в організм клітковини і інших речовин рослинного походження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів