Смачно – значить, корисно. Лікарі розвінчали міф про шкідливі продукти

Виявляється, абсолютно не доцільно відмовлятися від їжі, яку вважали шкідливою. До такого висновку прийшли зарубіжні експерти.

Хліб

Перше, що роблять прихильники правильного харчування, – відмовляються від білого хліба і переходять до темних видів. Однак і білий, і темний хліб мають однакову калорійність. Оптимально – не відмовлятися від хліба, а вибирати продукт з цільнозернового борошна або борошна грубого помелу: тут зберігаються вітаміни, мінерали та більше клітковини.

Заморожені овочі та фрукти

Рекомендують вживати в день не менше 3 порцій овочів і 2 фруктів. Але завжди вважалося, що заморожена продукція не підходить – їсти потрібно виключно свіже. Нещодавнє дослідження американських учених показало, що в заморожених овочах більше корисних речовин, ніж у тих свіжих, що нам пропонують в магазинах.

«При транспортуванні овочі можуть не просто втратити свої корисні властивості, вітаміни, мінерали, а й виявитися небезпечними для здоров’я. А 4-5 днів в холодильнику торгової точки скорочують кількість вітаміну А, В2, аскорбінової кислоти, – запевняє лікар-педіатр Марина Горшкова. – Безпечніше і корисніше вживати овочі, заморожені за технологією шокової заморозки».

Жири

Відмовлятися від жирів (що роблять практично усі, бажаючи схуднути), небезпечно. Без них організм не зможе засвоїти вітаміни А, D, E і К. Ненасичені жири (авокадо, оливкова олія, горіхи, риба, насіння льону та ін.) мають в своєму складі корисні кислоти омега-3, омега-6, зменшують запальні процеси, допомагають знизити тиск.

Насичені жири – масло, сало, м’ясо, сир – не до кінця засвоюються організмом, але, щоб харчування було збалансованим, виключати їх повністю з раціону небажано.

Кава

Ще в 1991 р. Міжнародне агентство з вивчення раку (МАВР) порахувало цей напій канцерогеном, що викликає рак сечового міхура. З тих пір прихильники здорового харчування намагаються скоротити споживання кави. Але вже в 2016 р МАВР відкликало минулі заяви. «Дорослій людині 2-3 чашечки кави в день не завдадуть шкоди – навіть, навпаки, їх рекомендують вживати переважна більшість дієтологів і неврологів. Кава покращує розумові здібності, надає тонус, піднімає настрій», – уточнює М. Горшкова.

Алкоголь

«Помірне споживання червоного вина уповільнює старіння мозку, допомагає організму позбавитися від токсинів. А в пиві знаходиться великий вміст вітамінів В1 і В2, причому в легкій для засвоєння формі, – каже дієтолог Маріят Мухіна. – Щоб забезпечити 50% денної норми цих вітамінів, потрібно випити літр пива. Той же обсяг поповнить запас вітаміну С на 70%. Але потрібно пам’ятати і про негативні властивості алкоголю».

Поділись


Новини партнерів