7 продуктів, що покращують вироблення гормону сну

З кожним днем наш організм зношується. Щоб відновитися, йому потрібний здоровий і якісний сон. Проте, з віком ця здатність втрачається, сон стає поверхневим, коротким і дуже чуйним. Це пов’язано з тим, що падає рівень гормону сну – мелатоніна. Здоровий сон не лише подовжує життя і нашу молодість, він сприяє правильному метаболізму і здоровому функціонуванню організму.

Що таке гормон сну і для чого він потрібний?

Основна проблема зі сном виникає після 60-ти років, але у сучасному світі так багато спокус і стресів, що здоровий і повноцінний сон для багатьох стає розкішшю. Мелатонін відповідає за правильні біоритми організму, по суті, збій у виробленні цього гормону, збиває роботу усього організму в цілому. Максимальне його вироблення фіксується в 25-річному віці і виробляється епіфізом.

Світло – головний ворог вироблення гормону сну. Якщо є світло – вироблення сповільнюється, в його відсутність – йде на підйом. Ось чому людям, котрі живуть в умовах короткого світлового дня або, навпаки, довгого полярного дня, складно пристосувати свої біоритми до природних умов.

Що впливає на вироблення гормону сну?

Для вироблення цього гормону потрібна амінокислота триптофан. Вона міститься в таких продуктах: молоко, арахіс, м’ясо індички, яловичини, курячі яйця, кукурудза, рис, вівсяна каша, фініки, мигдаль, гарбузове насіння, банани.

З віком одного коригування харчування не вистачає, якщо приймати гормон у вигляді добавки після 35 років, термін життя може збільшитися на 25%. В деяких країнах такі добавки продаються без рецепту і люди старшого покоління часто їх використовують. У будь-якому разі перед прийомом, проконсультуйтеся з лікарем.

Алкоголь, кава, міцні чаї і енергетичні напої сильно знижують рівень вироблення мелатоніна.

Щоб налагодити сон постарайтеся дотримуватися декількох нехитрих прийомів:

Не дивіться телевізор в спальні перед сном, вимкніть комп’ютер за 1 годину до сну;

Не нервуйте, залиште на ранок проблеми, які вимагають нервової напруги;

Не переїдайте перед сном, склянка кефіру або йогурту – те, що потрібно;

Провітрюйте приміщення або спіть з прочиненою кватиркою, прохолода в приміщенні сприяє міцному сну;

Обов’язково закривайте наглухо штори, щоб світло не потрапляло в спальню – світло, головний ворог мелатоніна;

Якщо встаєте в туалет вночі, не включайте повне освітлення, тьмяного нічника буде досить;

Фізичні вправи збільшують його вироблення у декілька разів (тільки не перед сном);

Підбирайте зручні подушки;

Пийте на ніч седативні чаї або молоко з медом.

Якщо порушення сну не піддаються “домашньому” лікуванню, зверніться до невролога, психотерапевта (залежить від причин безсоння).

Джерело

Поділись


Новини партнерів