Найпопулярніші антибіотики визнали абсолютно марними

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомила про різке зростання стійкості мікробів до антибіотиків.

Стало відомо, що вже в найближчому майбутньому це загрожує появою нових і поверненням старих невиліковних інфекцій, до яких людство встигло звикнути і вважає їх безпечними.

Як говориться в звіті ВООЗ: “Доповідь, заснована на епідеміологічному спостереженні в країнах з низьким і високим рівнем доходів, викликала шок навіть у бувалих фахівців. Рівень стійкості ряду інфекцій до антимікробних препаратів експерти назвали “вкрай високим”. По ряду позицій він доходить до 72%. Однак уже є випадки, коли стійкість досягла позначки в 100%”.

Крім того, вчені ВООЗ з’ясували, що вже з’явилися збудники хвороб, на які не діє жоден існуючий препарат.

Як приклад – бактерія клебсієлла (Klebsiella pneumoniae), від якої нещодавно померла американка. Як з’ясувалося, насправді смертей від цієї бактерії може бути більше, але статистика їх не враховує.

Збільшений рівень резистентності до антибіотиків спостерігається і у такої поширеної бактерії, як синьогнійна паличка (Pseudomonas aeruginosa).

Ще в 2014 році на Міжнародному економічному форумі в Давосі були оприлюднені результати дослідження, згідно з яким при поточній швидкості росту антимікробної резистентності до 2050 року від інфекцій, викликаних стійкими мікроорганізмами, щорічно будуть гинути 10 мільйонів чоловік. А це більше, ніж від раку.

Також у ВООЗ є плани прискорити розробку нових різновидів антибіотиків, проте це надзвичайно складний і витратний процес, який може не встигнути за загрозою повернення невиліковних інфекцій, що насувається.

Крім того, нещодавно група американських мікробіологів змогла розібратися, чому бактерії отримують стійкість до антибіотиків: це відбувається в процесі генетичної трансформації, коли клітина поглинає вільні ланцюжки ДНК із зовнішнього середовища і вбудовує їх у власний геном.

Джерело

Поділись


Новини партнерів