5 симптомів раку легенів, про які ви повинні знати

Скільки не написати про рак, але зайвий раз не завадить нагадати про те, що одужання є більш вірогідним, якщо не ігнорувати перші ознаки захворювання.

Обов’язково ознайомся з цими ознаками – бережи своє здоров’я і близьких тобі людей!
Рак легенів, на жаль, є дуже поширеним захворюванням, причому як серед чоловіків, так і серед жінок. Це одна з хвороб, “що лякають”, тому що з нею стикаються люди з нашого близького оточення: наш друг або навіть родич.

А чи можна якось запобігти розвитку цього захворювання, запитаєте ви? Звичайно! Чи є діагноз “рак легенів” синонімом смерті? Далеко не завжди. І попри те, що показники смертності досить високі, можна з упевненістю стверджувати, що більшої частини цих втрат можна було б уникнути, якби люди вели здоровіший спосіб життя, а в 70% випадків рак легенів не розвинувся б, якби люди відмовилися від своєї згубної звички – паління.

Найчастіше рак легенів вражає внутрішні органи завзятих курців, тих, хто нещодавно кинув палити, а також так званих “пасивних курців”.

Давайте ж подивимося, які основні симптоми цього захворювання, адже, як ви напевно знаєте, як і у випадку з будь-яким видом онкології, рання діагностика виявляється вирішальним чинником в питанні “життя або смерть”.

Симптоми раку легенів, про які ви повинні знати

Основною проблемою при раку легенів є те, що люди звертають увагу на симптоматику вже тоді, коли хвороба прогресує і буває надто пізно, наприклад, коли з’являється кашель з кров’ю. Адже люди, які палять, і так звикли кашляти, відчувати певну тяжкість в грудях, а також сильну втому час від часу.

Таким чином, у більшості випадків первинні ознаки, пов’язані з наявністю в організмі ракових клітин, беруться за звичайний ефект від тютюну. На них не звертають особливої уваги, а хвороба тим часом переходить від однієї стадії до іншої. Звідси важливість проходження регулярних оглядів у лікаря (флюорографія), особливо, якщо людина палить.

Людям, які самі не палять, але з яких-небудь причин піддаються дії забруднень довкілля, живуть в одному будинку з курцями або працюють в несприятливих умовах (задимлені приміщення, пари і інші хімічні речовини, які вдихаються), теж бажано регулярно бувати у лікаря і перевіряти легені, щоб запобігти появі серйозних проблем зі здоров’ям. У некурців симптоматика, як правило, ясніша.

Які ж вони, основні симптоми, пов’язані з раком легенів?

1. Характеристики людей з підвищеним ризиком розвитку раку легенів

Американське онкологічне товариство приводить наступний набір параметрів, що описують підвищений ризик розвитку раку легенів, які слід мати на увазі:

  • Люди у віці від 55 до 72 років
  • Паління впродовж 15 років підряд і більше (незалежно від того, палила останнім часом людина або кинула)
  • Паління від 10 до 40 сигарет в день впродовж 15 років підряд

2. Втома

Втома – це, звичайно, дуже спірний симптом, який легко сплутати з чимось іншим. Особливо це стосується курців, яким властиво відчувати певну втому вранці або більше втомлюватися при яких-небудь фізичних навантаженнях.

Проте, краще не нехтувати цим симптомом і приділяти йому належну увагу, особливо якщо він став хронічним і з’явилися інші симптоми.

3. Кашель

Ви скажете, що курці і так звикли кашляти і що для них це цілком нормальне явище, проте тут слід звертати увагу на характер самого кашлю. Чи відчуваєте ви при цьому різкий біль в грудях, чи з’являється мокрота або кров?

Якщо помітили який-небудь з цих симптомів, то краще не відкладайте запис до лікаря.

Кровохаркання (кашель з кров’ю) обумовлене наявністю в дихальних шляхах ран, які могли з’явитися через пухлину, і тут важливо виключити інші захворювання, такі як туберкульоз, приміром.

Як ми вже відмічали раніше, рак легенів може розвинутися і у людей, які ніколи не палили. І їм буде набагато легше помітити такі симптоми, як постійний кашель, що з’явився без видимих причин, або цю втому, яка примушує людину скрізь шукати місце, щоб сісти, відпочити і так далі

4. Біль в грудях

Біль в грудях є дуже характерною ознакою раку легенів. При цьому люди відчувають певну тяжкість в грудях, а також випробовують деякий дискомфорт при диханні, оскільки це захворювання може торкнутися плеври або ребер.

5. Відсутність апетиту

Різке зниження ваги тіла без видимої на те причини або втрата апетиту – ось дві ознаки, які повинні переконати вас сходити на прийом до лікаря. І попри те, що відсутність відчуття голоду може бути пов’язана з багатьма причинами, ніколи не зашкодить пройти медичне обстеження, щоб виключити серйозніші проблеми зі здоров’ям.

На закінчення слід зазначити, що коли мова заходить про онкологію, то треба завжди пам’ятати наступне: превентивні заходи – наша головна зброя. І не варто думати, що раз “я кинув палити, то мені нічого вже не погрожує”, на жаль, це не так. Адже легені курця все одно піддавалися негативній дії шкідливих елементів, що входять в склад тютюну, а значить і наслідки можуть з’явитися, просто не відразу.

Ще один цікавий факт: останніми роками рак легенів був діагностований переважно у жінок. Чому? Вся річ у тому, що останнім часом жінки дійсно палять, і навіть більше, ніж чоловіки. Дивно, але це так.

Ну і нарешті, пам’ятайте, що некурці також уразливі перед цією хворобою, адже вони теж іноді знаходяться в задимлених приміщеннях або вдихають пари шкідливих речовин. Тому завжди уважніше стежте за своїм здоров’ям, адже краще вас цього не зробить ніхто!

Джерело

Поділись


Новини партнерів