5 літніх плодів, які замінять вам багато ліків

У літніх дарах природи є корисні для здоров’я сполуки в такому асортименті, що навіть аптека позаздрить!

Огірки проти зайвої ваги

Постійно ставите питання «Що б таке з’їсти, щоб схуднути?». Найчастіше включайте в раціон огірки! Це ідеальний дієтичний продукт для людей, які намагаються скинути вагу: заповнює шлунок, викликаючи відчуття насичення, але при цьому практично не містить калорій, тому що на 95-98% складається з води. Причому вода ця непроста – цілюща. У ній багато солей калію, магнію, кальцію, а також є залізо, кремній, фосфор, цинк, фтор, йод і, звичайно ж, вітаміни – А, В1, В2, В6, РР і С (аскорбінова кислота). Завдяки такому багатому складу огірки особливо корисні для тих, у кого хворі нирки, є проблеми з серцем або обміном речовин.

Як один з представників роду Cucurbitaceae, до якого належать диня, кабачки і гарбуз, огірок – популярний овоч в Аюрведі. Якщо прислухатися до фахівців і в сезон вживати достатню кількість огірочків, можна відрегулювати водно-сольовий баланс, позбутися набряків, поліпшити роботу нирок, очистити організм від токсинів. Існують також докази, що огіркове насіння володіє охолоджуючою дією, і можуть бути ефективні при запорах.

Якщо ви не вберегли себе на пляжі і отримали сонячний опік? Прикладіть на постраждалі місця тонко нарізані скибочки огірка: прохолода, яка виходить від них, зменшить печіння і заспокоїть біль.

Цукіні – для сироїдів-гурманів

Цукіні – підвид кабачка, найбільш близький до огірка, але у нього маленьке насіння, ніжна м’якоть і солодкуватий смак (у молодих плодів). Не пропустіть момент: якщо збір врожаю затягується, розмір цукіні значно збільшується, а консистенція і смак стають не настільки вираженими.

Цей овоч особливо корисний в сирому вигляді. З нього можна приготувати смачні спагетті, лазанью і страви з макаронів, повторюючи шедеври італійської кухні без запікання. До речі, квітки цукіні і огірків теж їстівні – їх можна використовувати як для прикраси, так і в якості формочок.

Кавуни на допомогу судинам

Багато хто вважає, що кавуни – це фрукти або навіть овочі. Насправді ж вони відносяться до ягід. Подібно до інших ягід кавун – це джерело вітаміну C (потужного іммунностимулятора).

У свою чергу, яскраво-червона м’якоть вказує на лікопін, що міститься в ньому. Цей унікальний антиоксидант запобігає атеросклерозу, покращує стан серцево-судинної системи, знижує онкологічну загрозу і володіє антивіковим ефектом.

Американський дослідник Біму Патіл виявив, що лікопін і цитрулін (ще одна природна речовина, яка міститься в кавуні) дуже цінні для нас. Потрапляючи в організм, той же цитрулін перетворюється на аргінін – амінокислоту, яка творить чудеса на користь серцю і кровоносній системі.

Аргінін також збільшує концентрацію оксиду азоту, який розслаблює кровоносні судини, створюючи такий же ефект, який чинить Viagra. Тому аргінін може допомогти впоратися з еректильною дисфункцією і, можливо, навіть запобігти її появі.

Не забувайте про кавунові маски – вони мають омолоджуючий ефект: розгладжують шкіру і роблять її пружною. Для цього протріть обличчя тампоном, змоченим в соку кавуна або просто шматочком його м’якоті. А можна пройтися по масажних лініях замороженими кубиками кавунового соку. Відразу не слід вмиватися – почекайте 5-10 хвилин, а потім змийте все прохолодною водою і скористайтеся живильним кремом.

Горох для ситості

Зелений горошок – справжній городній перл, до того ж не тільки за формою, а й за смаком, текстурою і через високий вміст хлорофілу. Цукровий горошок містить велику кількість клітковини, білка, вітамінів, мінеральних речовин, лютеїну і фіторечовин, включаючи куместрол – речовину, яка здатна запобігати раку шлунка. Горошок також містить приблизно 25% білка – щонайменше вдвічі більше, ніж яйця, і в 5 разів більше, ніж молоко.

Виноград на користь серцю

Ще стародавні греки “поправляли” здоров’я за допомогою винограду. Вони ж і назву для цього методу лікування придумали – ампелотерапія. Виноград дійсно корисний. Бурштинові грона – багате джерело антиоксидантів, які істотно знижують ризик серцевих катастроф на тлі високого тиску.

Доктор Е. Мітчелл Сеймур висловився, що виноград містить сотні окремих складових, які діють разом для того, щоб зробити благотворний вплив. Крім того, червоні і особливо чорні сорти сприяють знищенню ракових клітин завдяки особливій речовині – ресвератролу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів