Чому свербить шкіра і як з цим впоратися: 7 причин

Подразнення і висип на шкірі можуть бути викликані безліччю найрізноманітніших причин. У чому може бути справа і як діяти в кожному окремому випадку, якщо немає можливості уточнити це у лікаря просто зараз? Розбирався The Guardian.

Сонцезахисний крем

Будь-які хімічні сполуки, які контактують з вашою шкірою, можуть викликати подразнення, особливо якщо шкіра пошкоджена. У літню пору року найбільш очевидною причиною може бути саме крем від сонця. Такі креми містять, наприклад, оксид цинку або бензофенон – ці компоненти захищають шкіру від сонця, але при цьому можуть викликати алергічні реакції. Алергія на бензофенон зустрічається частіше. Поспостерігайте за собою: якщо висип і свербіж проявляються частіше в тих місцях, де ви наносите найбільше крему, припиніть ним користуватися, прийміть антигістамінний засіб і спробуйте захиститися від сонця іншим способом. Можна придбати дитячий крем від сонця – вони зазвичай найбільш гіпоалергенні.

Нові ліки

Свербляча шкіра може бути проявом більш генералізованої алергічної реакції, викликаної будь-якими медикаментами. Висип та свербіж можуть проявитися через кілька тижнів після початку прийому нового препарату, інтенсивність симптомів може знижуватися при відміні ліків і збільшуватися, якщо ви знову почнете їх пити. Алергія може виникнути навіть на той препарат, який ви раніше вживали без проблем. Антигістамінні засоби та зволожувачі можуть допомогти, але кінцеву причину сверблячки потрібно встановлювати разом з лікарем.

Екзотична їжа

Харчова алергія може викликати кропивницю. Сверблячі відчуття в області ротової порожнини, опухлі губи, загальні неприємні відчуття в тілі і висип – все це повинно навести на думку саме про харчову алергію. Часто реакцію викликають «волохаті» фрукти, наприклад, ківі. Визначити алерген може бути важко, оскільки фруктів багато. Прийміть антигістамінний засіб, якщо вам важко дихати – терміново викликайте швидку допомогу, можливий анафілактичний шок.

Висип, що виникає тільки на сонці

Деякі препарати роблять шкіру особливо чутливою до сонця або інших джерел ультрафіолетового випромінювання. Це, наприклад, тетрациклін, хлоротіазид, деякі штучні підсолоджувачі. Коли ви вперше п’єте ліки, проблем немає, але вони з’являються коли ви виходите на сонце і можуть стати навіть причиною сонячного опіку або алергічної висипки. Світлочутливість може бути симптомом більш серйозних захворювань, наприклад, вовчака. Перша допомога в таких випадках – сховатися від сонячних променів, якщо проблема повторюється – звернутися до лікаря.

Перегрів

Вплив високих температур також може стати причиною подразнення шкіри, навіть якщо ніяких препаратів ви не пили і на шкіру не наносили. При перегріві висип може проявлятися в місцях, де одяг тисне на шкіру (наприклад, ремінці сандалій). Також на сонці і в умовах вологості можуть загострюватися грибкові інфекції – в такому випадку висип червоного кольору, шкіра свербить і може неприємно пахнути. Найкраще відвідати лікаря, щоб він призначив антигрибковий крем. Місця, де проявляється такий висип, потрібно тримати в прохолоді, сухості, не митися занадто часто, щоб не змивати з шкіри «хороші» бактерії.

Рослини

Сверблячі ділянки шкіри на руках можуть бути результатом контакту з деякими рослинами. Городники, туристи або просто діти, які люблять гратися в траві і кататися по ній – ось основні групи ризику. З великою ймовірністю ніякого лікування в цьому випадку не потрібно, крім припинення контакту з травою. Можливо, у вас навіть немає ніякого алергії – деякі рослини самі по собі є подразниками.

Загострення

Деякі шкірні захворювання можуть загострюватися при високій температурі, наприклад, екзема. Одяг з натуральних тканин, зволожувачі, охолодження і антигістамінні засоби можуть допомогти. Людям з псоріазом на сонці стає легше, але перегрів також може стати причиною появи сверблячки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів