Правда чи міф: один алкогольний напій в день врятує від деменції

Алкоголь і його вплив на здоров’я – одна з найбільш дискусійних тем в популярній науці. Здавалося б, що про згубний вплив алкоголю на організм так давно відомо, що укупі з звиканням і потенційними психічними модуляціями взагалі не повинно викликати питань. І, вважаємо, саме так все і було б, якби не одне «але»: всі нові дослідження, прямо або побічно стосуються впливу алкоголю на тіло і мозок, показують, що його споживання в помірних дозах все-таки може бути корисним.

Якраз про це говорить і свіже британське дослідження з черговим позитивним висновком щодо алкоголю: один напій в день, як з’ясувалося, може істотно знизити ризик деменції. Результати, опубліковані в British Medical Journal, були отримані з урахуванням даних 9 000 британців, зібраних за 23 роки.

Окремо наголошується, що це обсерваційне дослідження, яке мало на меті відшукати конкретні причини і наслідки, але яке, тим не менш, встановило, що люди середнього віку, які взагалі або майже не вживали алкоголь, мали ризик розвитку деменції на 45% вище, ніж люди, які споживали від 1 до 14 одиниць алкоголю щотижня.

Незважаючи на те, що до вибірки і механіки проведення в даному випадку питань немає, фахівці підкреслюють, що основний механізм поки не ясний, а тому результати не потрібно (і навіть небезпечно) інтерпретувати як «пляшка пива щовечора врятує мозок від руйнування». Принаймні тому, що в грі можуть брати участь найрізноманітніші чинники способу життя, з якими ще належить попрацювати.

«Це дослідження є ще однією демонстрацією підвищених ризиків, з якими стикаються люди, які утримуються від алкоголю, якщо порівнювати їх з людьми, які помірно п’ють», – говорить IFL Science Девід Шпігельхалтер (David Spiegelhalter) з Кембріджського університету (University of Cambridge), який не брав участь в дослідженні. Професор додає, що не можна виключати і вірогідність того, що у групи людей, які утримуються від вживання алкоголю є ще щось спільне, а не тільки алкогольна поведінка.

Нагадаємо, що в минулому році група вчених з Рочестерського університету (University of Rochester) провела експеримент на мишах, який дозволив говорити про те, що низькі дози алкоголю, схоже, активізують глімфатичну систему, відповідальну за видалення відходів з мозку. Зазвичай вона працює під час сну, буквально змиваючи токсини, створені нашим мозком за день. Дослідження показали, що відмінна робота глімфатичної системи може зупинити накопичення бета-амілоїд – липких білків, виявлених в мозку пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Цікаво, що самі автори не вважають свою роботу тим дослідженням, після якого повинні бути змінені вже існуючі рекомендації споживання алкоголю . «Наше дослідження важливе, оскільки воно, як і багато інших, заповнює певні прогалини в знаннях. Але ми повинні зберігати обережність і не міняти поточні рекомендації, засновані на епідеміологічних дослідженнях», – пишуть вони.

Простіше кажучи, навіть якщо споживання алкоголю в кількості 1-14 одиниць в тиждень і допомагає мозку залишатися максимально функціональним, при визначенні оптимального його кількості варто враховувати інші ризики, серед яких хвороби печінки і рак .

Поділись


Новини партнерів