Родом з холодильника: у чому полягає підступність смертельної інфекції в Україні

Бактерії-збудники небезпечного інфекційного захворювання лістеріозу надзвичайно стійкі до холоду, що підвищує ризик підхопити інфекцію від продуктів з холодильника.

Як розповів в.о. директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашнівського Костянтин Легеза, за стійкість до прохолодних температур лістеріоз ще називають “хворобою холодильника”.

“Колеги з-за кордону пишуть, що до 30% продуктів харчування, які тримаються в холодильнику: сир, ковбасні вироби, овочі, – можуть бути вражені бактерією лістеріозу. Ці бактерії добре виживають і навіть розмножуються при низькій температурі”, – зазначив він.

Відзначається, що влітку при температурі 26-32 ° С бактерії зможуть вижити в грунті протягом 33 днів, а взимку при температурі 2-7 ° С – 72 дня (в сіні або соломі довше – до 120 днів). Для того, щоб знищити лістерії шляхом термічної обробки продуктів, знадобиться від 3 до 5 хвилин при температурі в 100 ° С, або ж 30 хвилин при 70 ° С.

Джерело

Поділись


Новини партнерів