Чому болять суглоби і як їх лікувати?

Важко знайти людину, яка хоча б раз в житті не страждала від болю в спині, м’язах і суглобах. Як правило, пов’язують це з остеохондрозом, радикулітом або ревматизмом. Більшість вважає, що ці захворювання нічим не відрізняються.

Ці три недуги – найпоширеніші захворювання суглобів. Однак лікувати їх потрібно по-різному.

Ревматизм – це запалення сполучної тканини, яке вражає і суглоби. Симптоми ревматизму з’являються через деякий час після перенесеної інфекції і поширюються поступово. Якщо ревматизм вчасно не розпізнати і не провести лікування, наслідки можуть бути сумними. Ревматизм уражає не тільки суглоби, а й серце.

Радикуліт – це запалення корінця спинномозкового нерва. Захворювання починається раптово. Після невдалого руху «вступає в спину», і людина не може ні зігнутися, ні розігнутися. Радикуліт лікують спокоєм, масажем, знеболюючими і розігріваючими засобами.

Остеохондроз – це не хвороба, а хронічна дегенеративно-дистрофічна зміна міжхребцевого простору. Симптоми остеохондрозу (ниючі болі, відчуття втоми, дискомфорт) є у всіх людей, які переступили двадцятип’ятирічний кордон. Уникнути остеохондрозу можна. Єдине, що під силу пацієнтам, – це уникнути його ускладнень. Для цього зазвичай призначається фізіотерапія і лікувальна фізкультура.

Пацієнт може лише запідозрити у себе те чи інше захворювання. Поставити діагноз (а заодно видати довідку про тимчасову непрацездатність) і призначити правильне лікування може тільки лікар.

Розминка для всіх

Після того як гострі симптоми минуть, вам обов’язково порекомендують фізичні навантаження.

«При помірних фізичних навантаженнях покращується кровообіг, зміцнюються судинні стінки, суглоби, – розповідає Данило Калуцьких, рекордсмен Книги рекордів Гіннесса, артист Cirque du Soleil – Тому всім, особливо малорухливим офісним співробітникам, рекомендується робити розминку для м’язів шиї і спини. Вправи потрібно робити повільно. І обов’язково дихати!»

Для шиї:

Сидячи рівно, дивлячись перед собою, потрібно, не повертаючи голови, нахилити її вправо, намагаючись вухом дотягнутися до плеча. Плечі при цьому максимально опущені вниз і не тягнуться назустріч голові. При необхідності можна покласти на голову руку для збільшення ваги. Повторити в обидві сторони по 3-5 разів. Згодом кількість підходів можна збільшити.

Також для розтягування бічних м’язів шиї будуть корисні повороти голови вліво і вправо. При виконанні вправи важливо, щоб спина залишалася рівною, а погляд був спрямований якомога далі за спину через ліве і через праве плече відповідно.

Для спини:

Найпростіша і ефективна вправа для спини – це сісти навпочіпки. При цьому спина повинна бути округлою, зігнутою. У такому положенні потрібно намагатися поставити п’яти на підлогу. Наступним, більш складним кроком буде зведення колін максимально близько одне до одного. Найскладніший варіант виконання – це при зведених колінах і поставлених п’ятах звести руки за спиною. Ця вправа спрямована на розтягнення хребта і поздовжніх м’язів спини.

Поділись


Новини партнерів