Основні ознаки і причини позаматкової вагітності

Позаматковою називають вагітність, яка трапилася поза маткою. За цим сценарієм розвивається тільки 1-2% вагітностей. Симптоми такої патології: присутні всі ознаки вагітності, тест позитивний, а ембріона на УЗД не видно, в нижній частині живота відчувається біль. Як визначити позаматкову вагітність, читайте у нашій статті.

Відмінність позаматкової вагітності від звичайної

При звичайній вагітності запліднення відбувається в порожнині матки. Якщо вагітність позаматкова, то яйцеклітина знаходиться в матковій трубі, рідше – в черевній порожнині, в яєчнику, в цервікальному каналі або в шийці матки.

Ознаки позаматкової вагітності

Найбільш часто зустрічається трубна форма позаматкової вагітності. При ній ембріон імплантується в трубі, а не в порожнині матки.

Позаматкова вагітність супроводжується тими ж ознаками, що і нормальна: токсикоз, припинення місячних, збільшення молочних залоз.

Однак насторожити повинні незвичайні виділення і болі в нижній частині живота. Малюкові, який розвивається в матковій трубі, не пощастить з’явитися на світ. Адже вона не зможе розтягуватися у міру його росту.

Позаматкова вагітність і ХГЧ

Багатьох цікавить питання, чи можна визначити позаматкову вагітність, вивчаючи динаміку гормону ХГЧ. На жаль, не можна. ХГЧ буде таким, як і при нормальній вагітності, поки ця вагітність не буде перервана.

Виявлення позаматкової вагітності

Визначити, що вагітність позаматкова, можна тільки за допомогою УЗД. Коли лікар не виявить ембріон в порожнині матки, область його пошуків розшириться на труби, шийку матки, яєчники і черевну порожнину. Гінеколог повинен звернути увагу, якщо у жінки є виділення і болі внизу живота.

Досвідчений лікар, який займається УЗД, здатний визначити позаматкову вагітність на терміні від 4 тижнів. Тривожними ознаками, що підтверджують діагноз, є менший, ніж треба, розмір матки, ущільнення в матковій трубі, рідина в просторі позаду матки. З 6 тижні вагітності на УЗД вже видно сам плід.

Причини позаматкової вагітності

До групи ризику по позаматковій вагітності потрапляють жінки, які перенесли операції на черевній порожнині. Непрохідність маткових труб і ендометріоз теж можуть викликати неправильний перебіг вагітності. На пропускну здатність маткових труб також впливає недостатня кількість естрогену.

Позаматкова вагітність: що робити?

Якщо вам поставили такий діагноз, то допомогти можуть рання діагностика, своєчасна лікарська допомога і психологічна підтримка. Цей діагноз потрібно просто пережити. Адже шанси народити здорову дитину в подальшому у вас є.

Джерело

Поділись


Новини партнерів