6 ознак, що вам не вистачає кальцію

Людський організм нагадує складну математичну систему: одна невелика зміна здатна зруйнувати красу всього рівняння. Але якщо у випадку з математикою все можна поправити єдиним розчерком пера, то відновлення балансу вітамінів і мінералів зажадає набагато більше зусиль. Найгірше те, що люди часто навіть не розуміють того, що відбувається з ними. Наприклад, раніше вважалося, що дефіцит кальцію виникає лише до зрілого віку. Зараз же лікарі називають брак цього мінералу бичем молодого покоління. Ось кілька ознак, що дозволяють визначити, що тілу не вистачає саме кальцію, і можливі шляхи вирішення цієї проблеми.

Безсоння

Причина відсутності сну може критися не тільки в постійному стресі, але і в нестачі кальцію. Справа в тому, що цей мінерал бере активну участь у виробленні мелатоніну. І навпаки, глибокий сон сприяє підвищенню рівня кальцію.

Погана постава

Тут все логічно. Нестача кальцію послаблює ваші кістки: природно, що хребет починає згинатися, формуючи неправильну поставу. Якщо раптова сутолість приправлена ​​ще і болем в спині і шиї, то в першу чергу потрібно додати в раціон кальцій.

Пам’ять

Дефіцит кальцію впливає не тільки на кістки, але і на ваш розум. Погана пам’ять, яка доходила до смішного, здатність забувати слова і навіть галюцинації – ось чим загрожує вам нестача кальцію. І навпаки, якщо ви помітили у себе вищеописані синдроми, спробуйте пропити курс кальцію.

Нервовий стан

Постійно відчуваєте себе нервовим, а спалах гніву може викликати взагалі що завгодно? Швидше за все, справа все в тому ж дефіциті кальцію. Нервова система дуже залежна від цього мінералу: швидка втома, неуважність і безпричинна злість – все від цього.

Зуби, нігті, волосся

Організм прагне заповнити брак кальцію, забираючи його з «другорядних» частин тіла. Волосся при дефіциті цього мінералу стає ламким і тонким, нігті слабкі (дуже неприємне видовище) і навіть зуби дають про себе знати. Всі ці ознаки повинні насторожити вас.

Апоплексичний удар

Кальцій важливий для правильної функції нейромедіаторів. Якщо ви повністю здорові і раптово почали страждати від нападів, то причина може бути тільки одна: дефіцит кальцію.

Шкідливі продукти

Пам’ятайте, що жири уповільнюють засвоєння кальцію, а газовані напої – зовсім здатні вимивати його з кісток. Відмовтеся від цих продуктів в першу чергу.

Корисні продукти:

  • кунжут (100 г) = 1000 мг
  • сир (100 г) = 1000 мг
  • сир (100 г) = 150 мг
  • молоко (100 г) = 120 мг
  • сметана (100 г) = 100 мг
  • суха квасоля (100 г) = 150 мг
  • селера (100 г) = 240 мг
  • петрушка (100 г) = 130 мг
  • мигдаль (100 г) = 254 мг
  • фундук (100 г) = 170 мг

Куріння і кава

Від куріння найкраще відмовитися зовсім. Крім усього іншого, саме тютюновий дим викликає серйозну втрату кісткової тканини. Кава також вимиває кальцій з організму: якщо ви не в силах обмежити себе в цьому напої, додайте туди хоча б молоко.

Сидячий образ життя

Навіть звичка проводити вихідні на дивані може серйозно похитнути ваше здоров’я. Такий спосіб життя завдає великої шкоди кістковій тканині, але ж запобігти цьому буде досить просто. Немає часу на повноцінні тренування? Нічого страшного, займайтеся вдома. Навіть легкої гімнастики вранці вистачить, щоб зупинити вимивання кальцію з організму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів