11 показників крові, за якими потрібно обов’язково стежити після 30 років

Вивчивши цю статтю, ви самостійно за своїм аналізом крові зможете дізнатися про свої приховані хвороби або неполадки в організмі.

Якщо у людини виникають проблеми зі здоров’ям, то перше, що їй призначить лікар – здати кров на аналіз. Зазвичай для аналізу беруть просто кров з пальця, але іноді для більш широкого дослідження беруть з вени.

Кров здається натщесерце, так як їжа може вплинути на аналізи, наприклад, може підвищити рівень цукру в крові. Так що, найкращий час для здачі крові – ранок, коли організм відпочив після сну.

Ось кілька важливих показників, за якими обов’язково потрібно стежити після 30 років:

1. Еритроцити. При зневодненні часто можна виявити підвищення еритроцитів. Наслідками можуть бути: перитоніт, діарея, опіки, блювота або підвищене потовиділення. А якщо у еритроцитів знижена кількість, тут має місце еритропенія. Причини її стану носять патологічний і фізичний характер. Наприклад, це може відбиватися в надлишку води в організмі.

2. Гемоглобін. Нормальна норма гемоглобіну визначається для кожної статі, віку і фізіологічного стану окремо. Середній показник для чоловіків – 130-160 г/л, а для жінок – 120-140 г/л. Найчастіше підвищення гемоглобіну відбувається: у тих, хто курить, багато фізично працює, хто живе в високогірних районах, піддається постійному стресу, хто має проблеми із серцевою і хронічною дихальною недостатністю, зневодненням. Але головною причиною низького гемоглобіну залишається різного роду анемія.

3. Тромбоцити. Кров тримається в рідкому стані завдяки тромбоцитам. Саме вони і захищають від пошкоджень стінки судин і розчиняють тромби. При запальних процесах (таких, як: туберкульоз або виразковий коліт) відбувається підвищення даного показника. А зниження відбувається під час менструації і вагітності. Це може бути викликано проблемою: з щитовидкою, печінкою, червоним вовчаком. Також це може бути викликано прийомом деяких ліків.

4. Лейкоцити. Вони активно беруть участь в захисті імунної системи людини. Якщо їхні показники перевищені в 2-3 рази, то негайно потрібно вживати заходів. Підвищення лейкоцитів може бути викликане алергією, бактеріальною інфекцією, інфарктом міокарда, запальним процесом і багатьом іншим. Якщо лейкоцитів навпаки менше, то перевірте себе на наявність важких форм грипу та гепатиту, може, навіть онкології.

5. Глюкоза. Нормою глюкози в крові вважаються показники – 3,5 – 6,5 ммоль / л. Підвищення глюкози в крові говорить про виявлення цукрового діабету, а зниження, про незбалансований раціон харчування.

6. Загальний білірубін. Показники цих даних не повинні бути вище 20,5 ммоль / л. Він визначає стан печінки, якщо дані підвищені, то це свідчить про гепатит, руйнування еритроцитів або жовчнокам’яну хворобу.

7. Швидкість осідання еритроцитів. Норма показника ШОЕ: для жінок – 2-25 мм / год, а для чоловіків – 2-10 мм / год. Підвищення осідання еритроцитів відбивається в різних сферах: травми, опіки, запалення, онкологія, анемія, червоний вовчак та багато іншого. Якщо швидкість осідання низька, то це говорить про хвороби легенів або серцеву недостатність. Також цей процес може спостерігатися у вегетаріанців, які відмовилися вживати їжу тваринного походження.

8. Креатинін. Цей показник відповідає за стан нирок людини. Його концентрація повинна становити 0,18 ммоль / л. Підвищення креатиніну може говорити про ниркову недостатність. А його зниження скаже про хронічні хвороби нирок, голодування, вегетаріанство, зниженні м’язової маси, перші два триместри вагітності.

9. Загальний білок. Нормою показника білка вважається від 60 до 80 гр / л. Відхилення від цієї норми може викликати безліч різних збоїв в організмі. Точні дані може сказати тільки фахівець.

10. Залізо. У жінок нормою цього показника вважається – 9-30 ммоль / л, а у чоловіків – 12-31 ммоль / л. У більшості випадків спостерігається нестача заліза. Причин у цього безліч: втрата крові, погане харчування, вагітність, порушення засвоєння заліза і так далі. Якщо в організмі не вистачає заліза, то організм починає голодувати, через що відбувається залізодефіцитна анемія.

11. Вітамін В12 (ціанокобаламін). Нормою цього елемента вважаються дані від 148 до 616 пмоль / л, це залежить про фізичного стану людини. Його нестача призводить до порушення кровотоку, ураження спинного мозку, неврологічних і психічних розладів. Нестача може привести до проблем розвитку печінки і нирок, а також розвитку лейкозу і онкологічних захворювань.

 

Поділись


Новини партнерів