Як підняти тиск без кави: поради гіпотонікам

Коли ломить в скронях, з’являється різь в очах, запаморочення, а працездатність стрімко наближається до нульової позначки, ми важко зітхаємо і з сумом діагностуємо: «знову тиск …» В основному, в погіршенні самопочуття без будь-яких ознак застуди або вірусу на насправді «винні» перепади тиску. Тільки не поспішайте приймати запропоновані ліки (зазвичай їх при собі мають ті, хто страждає від гіпертонії). Адже артеріальний тиск може не тільки підніматися. Навпаки – частіше він прагне «прилягти». Експерти вирішили з’ясувати, що ж робити, якщо у вас низький тиск і як з ним боротися.

Що таке гіпотонія і чим вона небезпечна?

Гіпотонія – так називається стан, що виникає як наслідок зниження артеріального тиску (так для стислості позначають артеріальний тиск). Досить довго офіційна медицина не приділяла особливу увагу тим, чий тиск ледь досягав меж норми. Можливо тому, що і норми були дещо розмитими. Якщо дослідники «півдня» визначили нижні межі АТ на рівні 100 мм ртутного стовпа, то дослідники «півночі» отримали цифри, рівні 120 мм. Така різниця здивувала і тих, і інших. Довелося шукати істину шляхом експерименту. Виявилося, що судини, реагуючи на тепло, розширюються, а в умовах холоду звужуються, через що і виникає різниця в середніх показниках АТ у жителів теплих і холодних країн. Сьогодні «нижній допуск» на величину АТ коливається в межах 100-105 – верхній (тобто в момент скорочення серця), і 60-65 – нижній.

Гіпотонія повна протилежність гіпертонії, і не тільки симптоматично, їх різниця набагато глибша. Справа в тому, що при гіпертонії нічого не болить і захворювання часто протікає без видимих ​​симптомів, але при цьому високий тиск продовжує руйнувати судини, що істотно скорочує життя. У той час як при зниженому тиску, пацієнти пред’являють велику кількість скарг. Адже артеріальний тиск, грубо кажучи, просто впливає на стінки судин і чим вище середні показники тиску в судинах, тим швидше відбувається їх зношування.

Що робити, якщо кров’яний тиск 90 на 60?

Причини низького артеріального тиску.

– Значна втрата крові.

– Емоційний стрес, зневоднення організму (блювання, діарея), реакція організму на переливання крові, вагітність, серцеві аритмії, інфекції, інсульт, отруєння, алергічні реакції, особливо анафілаксії, інсульт, хвороба Паркінсона, діабет, невропатія, гемодіаліз.

– Використання деяких лікарських препаратів: гіпотензивні, транквілізатори, сечогінні, деякі антидепресанти, нейролептики та препарати, що використовуються в анестезії.

Стабільно знижений тиск може бути при зниженні функції щитовидної залози, порушення ритму серця, серцевої недостатності.

Чим небезпечна гіпотонія?

Уявіть, що ви живете у великій багатоповерхівці – з усіма зручностями, водопроводом і центральним опаленням. А насосна станція не забезпечує достатнього тиску води в системі. Що відбувається? Батареї ледь жевріють, «прилади» погано справляються зі своїми обов’язками, а вода з крана тече тоненькою цівкою завтовшки із сірник.

Щось подібне відбувається в організмі гіпотоніка. При низькому тиску всі органи і системи відчувають нестачу кисню.

Буває і таке, що при низькому АТ від дефіциту кисню починають страждати суглоби і м’язи. Тоді найбільше турбують болі. Коли змучений болями «власник» гіпотонії схоплюється і починає рухатися, вони зникають, щоб знову повернутися при наступному «відбої». Зрідка відзначається тремтіння рук, підвищена пітливість долонь і стоп, посиніння нігтів.

Відбивається «недолік крові» і на внутрішніх органах. Може підвищуватися або знижуватися кислотність шлункового соку, порушуватися робота кишечника, змінюється менструальний цикл.

Звичайно, загальний розлад в тілі не може не позначитися на емоціях і поведінці. Примхливість, нестійкість настрою, несподівані навіть для самого гіпотоніка напади нестримних веселощів або надмірної дратівливості, депресії теж найчастіше є наслідком низького тиску.

Одним словом, прояви гіпотонії такі різноманітні, що їх навіть стали виділяти в окремий симптом комплекс під назвою вегето-судинна дистонія.

Звідки беруться неполадки?

До уваги всіх прихильниць дієт: гіпотонія часто виникає через тривале голодування або недоїдання. Особливо – в разі нестачі в їжі білків і жирів. Тому при «рідному» тиску в межах 110/70 без консультації грамотного дієтолога або терапевта активно худнути не рекомендується.

Спостерігається зниження тиску і у випадках гіповітамінозу, а також у тих, кому бажано було б трохи набрати вагу. Ще однією причиною низького тиску медики вважають стреси. В цьому випадку при зниженні тиску «відповідає» центральна нервова система, яка, рятуючись від позамежних перевантажень на повну котушку включає процеси гальмування. Деякі вважають це «просто втомою» і продовжують працювати. Це недопустимо!

До того ж гіпотонія може бути симптомом серйозного захворювання, зокрема, хвороб ендокринної системи, туберкульозу, анемії, виразки шлунка та ін. Одним словом, низький тиск – стовідсотковий привід дуже уважно поставитися до свого здоров’я і знайти час для медичного обстеження.

Тиск повинен бути правильним!

Щоденні піші прогулянки – не рекомендація, а необхідність. Адже основна проблема організму – в хронічній нестачі кисню. Тим більше, що патологічна нелюбов до холоду змушує хворого з гіпотонією закривати всі вікна і кватирки в приміщенні. А коли людина рухається, тим менше мерзне. Хоча б півгодини на повітрі – і неприємних симптомів стане значно менше.

Зазвичай гіпотоники – кавомани, так як цей «енергодрінк», піднімає тиск. День типового гіпотоніка починається з чашки кави натщесерце.

Серед інших стимулюючих напоїв – чай, краще зелений, какао, соки грейпфрутовий, морквяний. Замість цукру приймайте мед і маточне молочко.

Від незбалансованої дієти доведеться відмовитися. Для підтримки загального тонусу ви повинні забезпечити свій організм білками, вітамінами С і В.

Але все ж головні ліки для гіпотоніка – спокій в родині, на роботі і взагалі в житті, так як негативні емоції і стреси можуть спровокувати приступ гіпотонії. Гіпотонік повинен мати в житті джерело радості та гарного емоційного настрою – спортивні або туристичні захоплення, рухливі хобі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів