Медики назвали п’ять можливих причин підвищення рівня холестерину

Для початку слід розібратися в тому, що таке холестерин і яке відношення він має до здоров’я.

Мало кому відомо, що медики розрізняють два види холестерину – поганий і необхідний. В офіційній медицині поганим холестерином називають ліпопротеїди низької щільності ЛПНЩ, а необхідний – ліпопротеїди високої щільності або де ЛПВЩ.

Дуже часто люди, як і деякі лікарі, побачивши на аркуші з аналізами підвищений рівень холестерину, починають його знижувати за допомогою статинів (категорія лікарських препаратів), навіть не замислюючись про те, що знизиться і хороший і поганий види холестерину.

Для чого потрібен холестерин?

Якщо розібратися, то ліпопротеїди високої щільності – це речовини, які виконують будівельну функцію в організмі. Холестерин необхідний людині з моменту її народження, тому як він бере участь у формуванні клітин мозку, у виробництві гормонів, в зміцненні оболонок нервових клітин і не тільки.

Всього 20% холестерину ми вживаємо з їжею, а решта 80% – це ті ліпопротеїди, які синтезуються в організмі самі.

Високий рівень холестерину низької або дуже низької щільності веде до розвитку серцево-судинних захворювань, тому не можна допускати саме збільшення числа ЛПНЩ в крові і перш, ніж приймати статини, переконатися, що підвищений рівень “поганого” холестерину, а не “хорошого”.

Через що може статися стрибок холестерину?

1. Дефіцит статевих гормонів. Ліпопротеїди беруть участь в синтезі статевих гормонів, а останні з віком починають вироблятися в меншій кількості, від чого рівень холестерину буде, навпаки, рости.

2. Брак вітаміну D. Тут все залежить від того, як працює кишечник і якщо все нормально, то рівень холестерину підвищуватися не буде навіть при цьому дефіциті.

3. Дефіцит Омега-3, йоду, заліза, вітамінів групи В та інших речовин, що надають колосальну користь здоров’ю і зберігають рівень холестерину в нормі.

4. Зловживання цукром і солодощами, в яких він міститься. Виявляється, вживання великої кількість цукру веде до того, що молекули цукру прикріплюються до гемоглобіну і стають гострими, за рахунок чого ушкоджують стінки судин, а організм в цей час намагається синтезувати більше холестерину, щоб захистити артерії від дефектів на слизових оболонках артерій. Таким чином і з’являються холестеринові бляшки, які провокують розвиток атеросклерозу, гіпертонії та інших серйозних захворювань.

5. Спадковість, місце проживання, стреси, захворювання печінки і кишечника, шкідливі звички – це ті чинники, які можуть спровокувати підвищення рівня холестерину.

Щоб не нашкодити своєму здоров’ю, знижувати або підвищувати рівень холестерину слід під наглядом лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів