ТОП-8 продуктів, які не можна їсти сирими

Ніхто не буде сперечатися, що багато продуктів в своєму свіжому стані містять значно більше поживних і корисних речовин, ніж в приготованому вигляді. У той же час сумнівна і повністю 100-відсоткова «сира» дієта, при якій людина харчується виключно термічно необробленою їжею. Вся справа в токсинах, які містяться в деяких рослинах, покликаних відлякати шкідників, знищити або понизити шкоду від яких можна тільки додатковою обробкою. Звичайно, концентрація їх в помірних порціях часто не така страшна для людини, але навіть в таких дозах може викликати у здорового організму серйозні розлади. Експерти зібрали разом вісім найбільш небезпечних продуктів, які точно не варто вживати в сирому вигляді, а вже тим більше – поєднувати між собою в свіжих стравах.

Квасоля

У сирих бобах квасолі містяться білки лектини, що розщеплюються в процесі приготування на вогні. Не всі вони однаково токсичні, а деякі навіть – корисні, але такі білки, як – фітогемаглютініни, наприклад, здатні викликати розлад шлунка і кишечника. Позбавити квасолю від лектинів, а себе – від зайвого ризику можна просто замочивши боби мінімум на 5 годин у холодній воді, а потім процідити, промити і відварити протягом хоча б 30 хвилин на середньому вогні.

Гіркий мигдаль

Той мигдаль, що всі ми зазвичай звикли їсти, іменується солодким, в той час як його близький родич гіркий мигдаль буквально може отруїти цілий натовп людей ціанистим воднем, що міститься в ньому. Навіщо ж його використовують? Європейські кухарі поважають гіркий мигдаль за цікавий смак, але й готують вони його так, що ніяких симптомів – від легкого запаморочення і головного болю до блювоти і судом – у дегустаторів і в помині не виникає. Зазвичай підготовка зводиться до обсмажування на сковороді, але точні температури і час ніким не позначені, так що вам краще насторожитися, якщо в рецепті значиться саме цей вид мигдалю.

Картопля

Картопля повністю виключена з дієти не тільки тих, хто стежить за своєю вагою, але і так званих сироїдів, і справа тут зовсім не в вуглеводах. Просто в сирій картоплі може міститися занадто багато потенційно токсичної речовини соланіну, якого особливо багато в тих бульбах, що мають зелену пігментацію шкірки. При дуже високій концентрації речовини, краще відмовитися від вживання в їжу навіть приготованих бульб.

Таро

Таро або, як цей овоч ще називають, колоказія їстівна є більш корисним родичем картоплі, але шкідливий він в сирому вигляді вже з іншої причини. При всьому своєму багатстві клітковиною, калієм, вітаміном С, кальцієм, вітамінами Е і групи В, а також великою кількістю мікроелементів, таро небезпечний через з’єднання оксалату кальцію. Саме воно може привести спочатку до оніміння ротової порожнини, а потім, при продовженні поїдання сирого плоду, до задухи або, якщо пощастить вижити, до утворення каменів в нирках.

Касторові боби

Найчастіше щодо цих бобів, з яких людина звикла отримувати олію, яка так добре допомагає при запорах, використовується термін «рицина». Незважаючи на всю красу самого дерева з його яскраво-червоними листками і жовтими квітками, самі плоди – теж, до речі, цікаві на вигляд – містять дуже велику дозу вже знайомих нам лектинів під назвою рицин. Так-так, той самий, що використовував в своїх цілях Уолтер Уайт з серіалу «У всі тяжкі»! Рицин – речовина настільки сильна, що не виводиться повністю з касторових бобів при термічній обробці.

Оливки

Навряд чи сирі оливки серйозно або взагалі якимсь чином нашкодять вам, якщо їх з’їсти, але і бажання потягнутися до гілки за ще однією ні у кого точно не виникне. Причина -олеуропеін, який повністю руйнується в процесі засолювання і додає свіжим оливкам гіркий смак. Цікаво те, що потенційно олеуропеін навіть корисний, ось тільки гіркота не дає нам повністю насолодитися його перевагами. Її, звичайно, можна спробувати зменшити за допомогою витримки плодів в прісній воді, але солоний маринад все-таки буде краще.

Дикорослі гриби

Навіть ті гриби, в яких ви повністю впевнені, можуть бути в сирому вигляді потенційно смертельно небезпечними, та й просто занадто жорсткими, щоб шлунок успішно впорався з їх переварюванням. Існують, щоправда, і безпечні в сирому вигляді гриби, але лише деякі експерти можуть визначити їх на око.

Свинина

Мало кому прийде в голову їсти повністю сирим свиняче м’ясо, але цей пункт в нашому списку виявився не просто так. Всі ми знаємо про існування в свинині двох основних паразитів – трихінельоз та свинячого ціп’яка, випадки зараження якими з 70-80-х років сильно знизились через введення норм контролю якості та удосконалення засобів ідентифікації. Незважаючи на те, що повністю знищити ризик зараження ними обома можна, приготувавши м’ясо на вогні так, щоб температура в центрі шматка досягла мінімум 71 градуси за Цельсієм, у деяких горе-кухарів і це не виходить. Як наслідок напівприготоване, а місцями просто сире м’ясо може викликати весь букет симптомів – від нудоти і блювоти до судом і навіть смерті, в залежності від того, будинком якого з паразитів ваше тіло стало на цей раз.

Поділись


Новини партнерів