Коли потрібно пити воду

Вода становить більшу частину ваги тіла, і без регулярного надходження її в організм страждає обмін речовин і стабільна робота внутрішніх органів. Оптимальний питний режим дозволяє підтримувати здоров’я організму і зовнішню красу, не страждаючи ні від набряків, ні від зневоднення. Але скільки ж потрібно споживати рідини, як правильно пити воду, щоб активно працювали нирки, шкіра не страждала від стягнутості і сухості? Є певні симптоми з боку організму, які нагадують про те, що є дефіцит води – це зміна запаху сечі, проблеми зі слизовими, запори і деякі інші прояви прихованого зневоднення. На що звертати увагу і як усунути проблему нестачі рідини в організмі?

Коли потрібно пити воду?

Найчастіше людина не може знати точно, скільки рідини їй потрібно для нормального самопочуття і підтримки обміну речовин на оптимальному рівні. Саме тіло часто підказує нам, що страждає від зневоднення, зовнішніми ознаками – зміною стану шкіри і певними симптомами. Коли ж потрібно пити воду?

Один з універсальних механізмів – це спрага, саме цей симптом виникає при дефіциті рідини. Якщо в умовах спекотної погоди або при знаходженні в задушливому приміщенні хочеться пити – це сигнал: тілу не вистачає води. Достатнє забезпечення рідиною навіть в умовах високих температур не формує спрагу. Щоб повноцінно поповнювати запаси, варто пити воду дрібними ковтками і доволі часто. Зазвичай подібний спосіб відразу дає позитивні результати.

Важливо знати, що навіть якщо вживається багато напоїв (соки, кава, чай або солодка газована вода) може з’являтися відчуття сухості в роті за рахунок зневоднення. Саме цей симптом говорить про те, що тіло відчуває дефіцит рідини, страждає від нестачі чистої питної води. І важливо в цих умовах вживати не будь-які гарячі або холодні напої, а пити воду, звичайну, чисту і не газовану. Тільки вона може повноцінно наситити всі клітини тіла рідиною.

Шкіра і слизові: відчуття дискомфорту

Часто відчуття сухості і стягнутості шкіри, дискомфорт і лущення стають ознаками нестачі рідини в організмі. Шкіра обличчя і тіла піддається впливам зовнішнього середовища, для повноцінного функціонування клітини повинні отримувати багато рідини, щоб вони не висихали і не відлущувалися. Якщо споживати менше 8-ми склянок рідини в день, організм страждає від зневоднення, робота шкіри порушується, вона гірше захищає тіло від впливу зовнішніх факторів. Тому потрібно взяти собі за правило пити достатню кількість води, а для додаткового підживлення освіжати обличчя спреєм з термальною водою.

Нерідко при дефіциті води може виникати почервоніння і дискомфорт, сухість очей, іноді з відчуттям легкого свербіння. Постійне почісування роздратованих ділянок може призводити до почервоніння слизових, відчуття набряку очей. Якщо води в організмі мало, слізні залози виробляють менше слізної рідини. Це загрожує підсиханням слизових і дискомфортом – розвивається синдром сухого ока. Тривале стан, що приводить до сухості очей, може формувати проблеми зору і підвищує ризик інфекційних уражень. Особливо це небезпечно для тих, хто постійно носить окуляри або контактні лінзи.

Зміна кольору і запаху сечі

Щодо споживання рідини немає жорстких нормативів, потрібно орієнтуватися на колір, запах сечі і її обсяги. Нирки одними з перших реагують на зневоднення, перебудовуючи свою роботу. Якщо сечі стало дуже мало, сечовипускання рідкісні, колір темний і насичений, формується різкий запах сечі, це говорить про зневоднення, що призводить до уповільнення роботи нирок. На тлі концентрування сечі, може відчуватися дискомфорт при її відділенні, роздратування в області уретри. Такі симптоми дуже тривожні і говорять про сильну нестачу води, яка буває при проносі і блювоті на тлі інфекцій. Якщо ж обсяг і колір цілком звичайні, але є різкий і неприємний запах сечі, це звичайно вказує на інші проблеми з роботою нирок або обміном речовин, варто звернутися до лікаря.

Порушення питного режиму: як відбивається на організмі?

Нерідко на тлі гіповолемії (зменшення об’єму крові, яка циркулює по судинах тіла), що формується при обмеженому питному режимі, відбувається зниження тиску і порушення доставки до тканин кисню. Щоб компенсувати гіпоксію, рефлекторно частішає серцебиття, що призводить до тахікардії і появи високого пульсу. Якщо питний режим порушений, може коливатися тиск, причому можливим є як його підвищення, так і різке зниження. Це пов’язано з дефіцитом кисню, який не може адекватно поставлятися через згущення і підвищення в’язкості крові.

Якщо питний режим нераціональний, виникають хворобливі відчуття в області суглобів. Таке можливо у людей середнього та похилого віку, виникає після звичного фізичного навантаження – стрибків, бігу або нахилів зі згинанням суглобів. Це пов’язано з тим, що на тлі зневоднення страждає і хрящ, що покриває поверхні суглобів, і синовіальна рідина, яка знаходиться всередині суглоба. Якщо рідини занадто мало для нормального функціонування, страждають суглобові поверхні кісток через зневоднення і «розтріскування» хряща, виникає хрускіт і дискомфорт.

Запори, тонус м’язів і втома

Нерідко на тлі зневоднення страждає травлення і порушується робота кишечника. При дефіциті рідини можуть стати звичними дискомфорт при засвоєнні їжі і запор. Це відбувається через зневоднення калових мас і млявість м’язів, порушення кровообігу в області кишкових судин. Найбільш типовий в цих умовах атонічний запор, пов’язаний з «млявим» кишечником. Грають роль і згущення соків в шлунку, кишечнику, які гірше перетравлюють їжу, застій, проблеми з відділенням жовчі, яка також густіє. Дефіцит механічних і хімічних стимулів призводить до затримки вмісту в просвіті кишки, запор стає звичним.

М’язи, поряд з усіма іншими тканинами тіла, також складаються з води. При зневодненні вони здатні втрачати рідину, за рахунок чого відбувається зменшення обсягу м’язової маси і загальної ваги в цілому. Якщо з м’язового волокна йде вода, це послаблює його і зменшує в обсязі. Тому спортсменам і людям, які активно тренуються, важливий повноцінний білок і багато води, щоб м’язи не страждали.

Коли організм зневоднений, внутрішні процеси життєдіяльності сповільнюються, переходячи в аварійний режим. Це призводить до зниження рухової активності і вироблення енергії, щоб не витрачати ресурси. В результаті виникає апатія, слабкість і епостійне відчуття втоми. Воно ж пов’язано з уповільненням кровотоку і дефіцитом кисню. Виникає сонливість, навіть якщо сон триває не менше 8 годин, а кава не пробуджує зовсім.

Джерело

Поділись


Новини партнерів